Startsida / Inlägg

Kaoset ska ses mot följande bakgrund

av Robbie Lauler

I går hade vi den märkliga situationen med att Kalmar, som spelat tre matcher på en vecka, mötte Helsingborg som gjorde första matchen på tre veckor.

Ett lag med matchtempot uppe, möjligen något slitet, mot ett lag som var kvar i solstolarna första halvlek.

I dag möts AIK och Brommapojkarna, AIK har inte spelat match sedan slutet av maj, BP skakade semestern ur benen mot Halmstad i onsdags (1-1).

Spelschemat är fullt av sådana här exempel, IFK Norrköping och IFK Göteborg spelar tre matcher på en vecka för att sedan bli lediga i två veckor när de nyligen varit lediga i just två veckor på grund av VM-kvaluppehållet.

Anledningen är dam-EM. Enligt Uefas regler är arenor som Gamla Ullevi, Guldfågeln, Nya Parken, Örjans Vall och Friends låsta under hela tiden mästerskapet pågår (trots att det på Friends bara spelas en match, finalen 28 juli).

Självklart hade det gått att hitta en lösning allsvenskan spelades mellan mästerskapsmatcherna men Svenska Fotbollförbundet har glatt tagit på sig arrangemanget utan att ställa som motkrav till Uefa att den inhemska herrligan måste kunna löpa som vanligt.

Spelschemat är inte i balans förrän någon gång till hösten, och ytterligare oreda skapar det för IFK Göteborg och Häckens kvalspel till Europa League. Under förutsättning att Häcken kan byta och spela borta-hemma i stället för hemma-borta tycks lösningen bli att Blåvitt Europakvalar på Olympia i Helsingborg (!) och Häcken på Nya Ullevi. Häckens elände ska dock inte skyllas på dam-EM eftersom deras arena Rambergsvallen inte är godkänd av Uefa och reservarenan Ullevi är upptagen av Robbie Williams.

Dam-EM skapar ändå rejäl oreda men det ska inte ses som någon könsfråga som vissa vill göra det till – jag är taggad till tänderna för att följa damernas öden och äventyr. Det är ingen motsättning mellan herr- och damfotboll. Men det ska ses mot bakgrund av att allsvenskan redan brottas med utspridda speldagar vilket är ett stort irritationsmoment för alla som följer serien.

I det läget får man ställa frågan om Sverige verkligen hade resurser att ta på sig dam-EM. Som det är nu påverkar arrangemangen varandra negativt. Bara en sådan sak om att det spelas två allsvenska matcher samma dag som Sverige förhoppningsvis lirar EM-final på Friends.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB