Startsida / Inlägg

Lagerbäck skulle bli en utmärkt kvällstidningsmurvel

av Robbie Lauler

Förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck har sommarpratat i P1 och jag antar att den allmänna bilden är småtrevligt men sömnigt.

Eftersom jag jobbade tätt på landslaget som reporter under Lasses förbundskaptensperiod var jag nog snudd på överdrivet nyfiken på vad han skulle ta upp.

Först vill jag klargöra vad jag tycker om Lars Lagerbäck, det finns ju vissa mytbildningar kring detta. Jag är – och har alltid varit – enormt imponerad av hans yrkesskicklighet och fotbollskunskaper. Jag vet inte hur många gånger jag har fascinerats av fingertoppskänslan vid laguttagningar och förmågan att lösa plötsliga problem som uppstår inför och under matcher.

Två gånger på tio år tyckte jag att han kanske borde avgå.

Första gången när Zlatan Ibrahimovic bojkottade Blågult efter hemskickningen. Jag ansåg att om frågan skulle ställas på sin spets, och vi hamnade i ett val mellan Zlatan och Lagerbäck i landslaget, då hade jag lagt min röst på Zlatan. Detta var 2007 och Ibrahimovic kom tillbaka innan frågan ställdes på sin spets.

Andra gången var 2009. Om Sverige missade VM i Sydafrika 2010 ansåg jag att det var läge att kliva av. Jag har kontakter inne i laget och visste att spelarna ville ha något nytt. Så blev det, däremot vet jag inte om det blev rätt ”nytt”.

De svagheter jag såg med Lagerbäcks ledarskap mer generellt var aldrig på ”avgå”-nivån. Resultaten avgör – och Lagerbäck levererade. Punkt. (Allra bäst ihop med Tommy Söderberg men det är en annan historia).

Men: Lars Lagerbäck var dålig på att hantera medier. När startelvorna läckte ut i pressen startades en jakt på läckorna. Ett marginellt problem förvandlades till ett verkligt problem bland spelarna som annars inte brydde sig nämnvärt om det där. Den typen av brist på förståelse för rapporteringen kring ett exponerat idrottslandslag ansåg jag var Lagerbäcks stora, genomgående brist. Dock tyckte jag aldrig att det var så allvarligt att han borde avgå för det. Som sagt: Jag var den störste beundraren av hans fotbollskunskaper och Lasse har lärt mig mycket om fotboll bara genom att svara på mina frågor på presskonferenserna.

Därför är det tråkigt att sommarpratet dominerades av en bitterhet mot de medier som faktiskt mest av allt lyfte och hyllade hans landslag under dessa framgångsrika år (herregud, hyllningsartiklarna dominerade 90-10).

Okej om ”Svennis” känner ett hat mot media (framför allt brittisk) som hängde ut hans kärleksliv men rapporteringen om Lagerbäck handlade om fotboll, laguttagningar, taktik och resultat. I tider av dåliga resultat finns det alltid enskilda krönikörer som i diskussionen lyfter fram att förbundskaptenen/tränaren ska avgå och ärligt talat – hur farligt är det? Det hör till fotbollscharmen, pågår överallt, varje dag, i hela världen. ”Lars-Tommy” fick aldrig sparken, så den makten har inte heller vi i medierna.

Jag tror att Lagerbäcks ”mediehat” beror på att han egentligen aldrig läste tidningarna. Han informerades av personer runt honom, presschefer och kollegor, fick höra brottsstycken och utdrag, och har därmed inte hela bilden klar för sig, att kritiken balanserades med välförtjänta hyllningar.

En poäng har han dock. Den så kallade knappkampanjen under VM 2006 var en idiotisk idé. Men beslutet togs på chefsredaktörsnivå efter att vi på plats i Tyskland hade motsatt oss det hela starkt. Däremot var det aldrig en kampanj mot Anders Svensson, utan för att Kim Källström skulle in i laget. Självklart på någons bekostnad men inte nödvändigtvis Anders. I den krönika som kampanjen knöts till skrev dåvarande landslagskrönikören Lasse Sandlin att han ville se Anders OCH Kim. Alltså var ”kampanjen” mer mot Tobias Linderoth. Hur som helst, jag håller med Lagerbäck om att upplägget var väldigt onödigt. Men till saken hör att Lagerbäck gjorde som vår chefredaktör hoppades, han plockade bort Anders från startelvan efter 0-0 mot Trinidad och spelade med Kim mot Paraguay, England och Tyskland.

Den övriga mediekritiken som radades upp i Sommar i P1 köper jag alltså inte men det slår mig att Lasse Lagerbäck faktiskt är på väg att bli en utmärkt kvällstidningsjournalist på äldre dagar. Han kan det där med att vinkla, spetsa och hårddra.

Vad sägs om en veckospalt, Lasse?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB