Startsida / Inlägg

Kim inbjuden med armbågen

av Robbie Lauler

Kim Källström, en av den moderna landslagshistoriens mest lojala spelare som aldrig gnällt eller gnytt eller hanterat en petning dåligt är tillbaka i förbundskapten Erik Hamréns trupp inför VM-kvalmatcherna mot Irland och Kazakhstan.

Inbjuden med armbågen, då Hamrén motiverade det hela med att Kim är med på grund av att Rasmus Elm är skadad.

Jag tillhör dem som tycker att Kim Källström ska vara med i ett svenskt landslag, även om han inte har så mycket speltid för stunden, vilket för övrigt också gäller ett gäng andra spelare i truppen. Därför borde Kim varit med mot Norge, och där ligger frågetecknet i hanteringen.

Hamrén gav inte Kim chansen att få just speltid mot Norge, han riktade en misstroendeförklaring till just den spelare som inte förtjänade den.

Inför Norge-matchen använde Erik Hamrén som argument att Kim inte orkade 90 minuter i kvalmatcherna mot Österrike och Färöarna, samma argument har han använt om Anders Svensson som inte anses vara en ”90-minutersspelare”.

– Det står jag fast vid, sa Hamrén på dagens presskonferens.

Det har uppstått många märkliga situationer under Hamréns förbundskaptenstid. I höstas slog han näven i bordet och lanserade Jonas Olsson och Andreas Granqvist som mittbacksparet det ska satsas på. Ett drygt halvår senare litade han inte på Olsson längre, sedan blev Granqvist avstängd efter ett hjärnsläpp vid ledning hemma mot Färöarna. Hamrén kan skylla på otur, men röran som har uppstått i mittförsvaret handlar lika mycket om brist på fingertoppskänsla och att förbundskaptenen underkänt sina egna beslut.

Det mest slående exemplet är från våren 2012 när Sverige mötte ett ointresserat Kroatien i Zagreb och Ola Toivonen testades som vänsterytter. Sverige vann den lökiga träningsmatchen med 3-1 och efteråt firade Hamrén & Allbäck med cigarrer och champagne för nu hade man minsann hittat den perfekta positionen för Toivonen som skickades rakt ut till vargarna i EM-premiären i en position han definitivt inte behärskade.

I dag framstår det som ett dåligt försök till skämt att spela Ola Toivonen som vänsterytter.

Under lång tid envisades Erik Hamrén med Zlatan Ibrahimovic som nummer tio, där har förbundskaptenen tack och lov ändrat sig och Zlatan förklarade själv målexplosionen mot Norge med att han nu får spela närmare målet. Något jag och många har påpekat under en längre tid – Zlatan ska användas som han gjort i princip alla sina klubblag: Så. Nära. Målet. Som. Möjligt.

Fyra matcher återstår av VM-kvalet, Sverige möter de lätta lagen borta (Irland/Kazakhstan) och de svåra lagen hemma (Österrike/Tyskland). Det är förstås inte optimalt.

VM-drömmen är absolut inte död, visst är oddsen hyggliga att en formstark Zlatan och en disciplinerad defensiv spelar hem tillräckligt med poäng för att nå play off. Men allt sammantaget och det medräknat tror jag tyvärr inte att Sverige når VM i Brasilien 2014.

Hoppas kan man förstås alltid, ungefär som förbundskaptenen verkar göra med sina laguttagningar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB