Startsida / Inlägg

Defensivt litar jag på Adam Johansson men…

av Robbie Lauler

Jag brukar normalt inte påverkas av tidsomställningar men de fyra timmarnas skillnad mellan Sverige och Kazakstan har slagit ut mig fullständigt. Sedan vi kom till Astana har jag inte gjort mycket annat än sovit. Någon form av omvänd jetlag, misstänker vi.

När startelvan släpptes 15.15 var jag i alla fall på benen för att spela in web tv med mr Niva, Sjögräs, Foto-Orre och Bosta Show, och valet av inspelningsplats föll givetvis på den sköna ryska baren som håller Stalin högt.

Vi valde dock ett hörn av stället som inte erbjuder några direkta, visuella kopplingar till den gamle folkmördaren.

I alla fall.

Adam Johansson ersätter Mikael Lustig som fortfarande inte travar rent och det påverkar rimligen Sverige mer offensivt än defensivt då Lustig visat sig vara ett nyttigt anfallsvapen i det här kvalet, inblandad i sex av tretton gjorda mål (plus ett irländskt). Defensivt litar jag på Adam även om Sverige med tiden bör titta på att växla in Mattias Johansson som backup för Lustig nu när han har tagit en ordinarie tröja i AZ Alkmaar.

Mittbacksparet är mer intressant, Erik Hamrén har nu helt gått ifrån Jonas Olsson och Andreas Granqvist till förmån för Pelle Nilsson och Mikael Antonsson. Sett till att de senare stängde igen fint i andra halvlek mot Irland har förbundskaptenen säkert folket med sig där.

Det jag vänder mig emot är att Hamrén efter EM och efter Olof Mellberg gjorde en inventering på mittbackssidan, kom fram till att Olsson och Granqvist var bästa alternativen och hamrade fast detta med kraft.

Ett drygt år senare låter det annorlunda.

Beror det på att Pelle Nilsson och Mikael Antonsson har blivit så väldigt mycket bättre fotbollsspelare på ett år?

Beror det på att Olsson och Granqvist har blivit så mycket sämre?

Nej och nej.

Det beror på att Hamréns fotbollsöga uppenbarligen inte kunde avgöra saken förrän ett stort antal träningar och tävlingsmatcher senare.

Och kan vi verkligen vara säkra på att Nilsson/Antonsson är ett bättre mittbackspar? Hur mycket handlar det om att defensiven som helhet inte alltid fungerar?

Jag fortsätter envist att hävda det jag har hävdat sedan en bit in på EM-kvalet – Hamrén skulle må bra av en defensivt slipad assisterande tränare då varken han eller Marcus Allbäck har sina främsta taktiska kunskaper kring försvarsspel.

Jag brukar ju tippa med hjärtat och som den obotliga optimist jag är säger jag en matchutveckling som ger 2-0 till Sverige, Zlatan kan bytas ut för att inte riskera varning, och sedan petar Tobias Hysén in 3-0 i slutet.

Oavsett hur det här går skrivs fotbollshistoria i kväll. Anders Svensson gör sin 144:e landskamp, han passerar därmed Thomas Ravellis gamla rekord och det är bara att lyfta på baskern för 2000-talets främste svenske landslagsspelare hittills vid sidan av Zlatan Ibrahimovic, Henke Larsson, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg.

Nu ska jag försöka få några timmars sömn innan det drar igång klockan 22.00 lokal tid på Astana Arena, världens sjätte största idrottsarena enligt officiell information här i diktator Nursultan Nazarbajevs Kazakstan.

Då ska ni veta att den bara rymmer 30 000 åskådare…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB