Startsida / Inlägg

Mot Kazakstan!

av Robbie Lauler

Så var både landslaget och presspacket tillbaka från Irland och det var kallat till träning på Söderstadion för spelarna medan vi i medierna fick chansen att ställa de första frågorna om Kazakstan som Sverige möter när VM-kvalet fortsätter på tisdag.

Pontus Wernbloom visste dock inte så mycket trots att han var där för några år sedan med AZ.
– Jo men men det är lite boskap över oss. Vi blir skjutsade med bussar till hotellen och man hinner inte alltid reflektera över var man är. Det är inte någon jävla sightseeing.

Martin Olsson hade en annan bortförklaring.
– Jag var där för fyra år sedan. Det har hänt mycket sedan dess och jag har dåligt minne.

Det förstås.

Men det är klart att det inte går att begära att spelarna ska ha dödskoll på varenda land de gör blixtutryckningar till med sina olika fotbollslag. Kazakstan är världens nionde största stat, ett av världens mest glesbefolkade länder. 90 procent av landytan ligger i Asien. Kazakerna blev självständiga 1991 och styrs sedan dess av diktatorn Nursultan Nazarbajev som använder oljepengarna till att bättra på fasaderna i hastigt växande huvudstaden Astana. Pressfriheten är begränsad och mänskliga rättigheter åsidosätts.

– Det är aldrig bra. Det är många länder i öst som fortfarande styrs med järnhand. Det ändras förhoppningsvis med tiden. Där det finns mycket pengar finns det oftast någon som vill ha makten, sa Pontus Wernbloom.

Annars är det väl mest Sacha Baron Cohens filmkaraktär Borat som har satt landet på kartan. Och möjligen ex-AIK:aren Yussuf Saleh som kämpar på i FC Tobol i kazakiska Premier League.

Värt att nämna inför tisdagens match: Den spelas på Astana Arenas konstgräs och är inte slut förrän vid midnatt lokal tid. Både Irland och Österrike hade stora problem där (Irland vände 0-1 till 2-1 i slutskedet och Österrike kryssade).

Det var glest i leden på dagens träning. Mikael Lustig, Pelle Nilsson, Johan Elmander, Andreas Isaksson och Sebastian Larsson körde rehab på hotellet i stället.

– Alla är aktuella, bara skavanker, sa Bodell Briefing och briefade dessutom om vad Seb Larsson har för problem:
– Han har fått en köttsmäll på foten.

…köttsmäll?

Mycket snack om play off-platsen, och om Sverige fortsätter på den inslagna vägen har de faktiskt god chans att bli seedade och slipper därmed de svåraste motståndarna.

Jag tror inte på en svensk VM-plats förrän jag ser den svart på vitt men ingen skulle bli gladare än jag – fan vad fint om man får möjligheten att uppleva Brasilien 2014.

…då kan man ju faktiskt skjuta sig själv sedan.

Sportbladets styrka lyfter mot Wien i eftermiddag, sedan landar vi i Astana 05.40 lokal tid vilket inte är optimalt men vi får åtminstone se solen gå upp över Europas östligaste del.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB