SUPERVECKAN MATCH 6: Kalmar-IFK Göteborg 2-1

av Robbie Lauler

En frispark precis utanför Kalmars straffområde, 15 sekunder senare låg bollen i andra målet.
15 sekunder.
Längre tid tog det inte att släcka IFK Göteborgs gulddröm.
Kan Mjällby väcka den till liv igen?

På presskonferensen efter Kalmar-IFK Göteborg 2-1 bad Nanne Bergstrand att få ställa en fråga till journalisterna för omväxlings skull:
– Hur många av er har haft 13 rätt på tipset?
En kompakt tystnad sänkte sig över pressrummet på Guldfågeln arena innan Nanne fortsatte:
– Det är inte så jävla lätt att tippa. Speciellt inte nu mot slutet då det är ett mentalt spel också. Jag tror inte att guldstriden är avgjord, sa Nanne.

Nanne har rätt.
Guldstriden är inte avgjord, vare sig i teorin eller praktiken.
Men jag har svårt att tro eller hitta vettiga argument för att Malmö FF skulle sjabbla bort läget som har uppstått. Seger mot Mjällby i dag och det skiljer fyra poäng ner till Blåvitt. Plus bättre målskillnad.

Jag frågade IFK-tränaren Mikael Stahre om han tror att Mjälby kan rubba Malmö?
– Nej, löd det korta och tydliga svaret.

Mjällby må vara en av de mest positiva överraskningarna i årets allsvenskan men att de skulle vinna eller ta poäng på Swedbank är föga troligt.

IFK hade därför behövt vinna mot Kalmar men det var ett energifattigt Göteborg jämfört med matcherna mot AIK och Gefle. Inte så konstigt då det var Blåvitts tredje match på sex dagar.
– Man ska inte skylla på det men jag tror att ni såg att det var trötta ben. Det var jobbigt. Jag är så trött nu att det är helt sjukt. Trött, bitter, sur – alltihopa, suckade Philip Haglund.

Efter en första halvlek utan målchanser blev det mer händelserikt efter paus. IFK Göteborgs bästa period i matchen sammanföll med att Robin Söder klev av i 53:e minuten, Sam Larsson flyttades in som släpande anfallare och Pontus Farnerud tog plats på vänsterkanten. Farnerud låg inom loppet av fem minuter bakom ett antal bra chanser. Men Tobias Hysén sköt över, Farnerud själv sköt över och sedan träffade Hysén gaveln.

Med Farnerud på planen lyckades Göteborg med något de inte hade klarat tidigare – att spela sig igenom Kalmars tidiga och aggressiva förstapress. För en utomstående betraktare framstod det som märkligt att Pontus inte startade – men enligt tränare Stahre handlar det om hans höftproblem.
– Han var fortfarande sargad efter AIK-matchen. 45-60 minuter var realistiskt att han skulle klara. Första halvlek var ändå ett ställningskrig, nu blev det en positiv effekt när han kom in i stället, menade Stahre.

Den effekten varade dock bara i sju minuter, sedan kom det för den här matchen så viktiga 1-0-målet. Om Björnar Holmviks vänsteravslut höll hög klass var de 15 sekunderna dessförinnan mer pikanta för flera Blåvitt-spelare:

* Sam Larsson sköt på kraft rakt in i muren i stället för att välja en placeringsfrispark från det nära avståndet.

* Philip Haglunds lösa hemåtnick.

* Adam Johansson som inte tog ett beslut utan hamnade på mellanhand.

* John Alvbåges placering i målet.

1-0 till Kalmar efter en timmes spel, knappt tio minuter senare sköt planens gigant David Elm 2-0 från ungefär samma avstånd. De tunga distansskotten var i mångt och mycket de enda chanser hemmalaget skapade så det går inte att klaga på effektiviteten.

Då fanns det mer att klaga på hos tabelltvåan.

Utöver Farnerud var det egentligen bara Mattias Bjärsmyr som höjde sig över mängden, samtidigt som en normalt pålitlig spelare som Jakob Johansson tog ovanligt enkla felbeslut.

Han var som sagt inte ensam om det.

Slutet blev ändå dramatiskt. Hyséns reducering i 79:e minuten gjorde att Blåvitt lyckades hitta den energi som behövdes för en slutforcering. Haglund fick läget men fläkte bollen över och på tilläggstid styrde Elm in 2-2 i eget mål men efter att ha blivit knuffad av Bjärsmyr. Domaren Andreas Ekberg blåste frispark till Kalmar och det fanns ingen anledning att protestera vilket Göteborgsspelarna inte heller gjorde efteråt.

Kalmar har nu en god chans på den tredje Europakvalplatsen, David Elm har sent omsider blivit anfallsförstärkningen laget behöver, dessutom framgångsrik som tredje mittback i slutfasen mot både Öster och IFK Göteborg. Kalmar brottades bra på mittplan och Henrik Rydström slog knappt bort en boll trots att han oftast spelade den framåt.

AIK och Helsingborg får definitivt se upp.

Skärmavbild 2013-09-29 kl. 20.43.15

SUPERVECKAN MATCH 7

Resan: Från Göteborg till Kalmar.

Körda kilometer: 1578.

Färdkost: Ett niopack chicken mcnuggets och en dubbel cheeseburgare.

På bilstereon: Kollegan Fitness-Wagner satt bredvid och höll låda om någon småländsk by som heter Trekanten.

Känsla: Skog.

Match: Kalmar-IFK Göteborg 2-1.

Lauls tips: 1-2.

Spaningen: Efter att Nanne Bergstrand frågat presskåren om de haft 13 rätt på Stryktipset, frågade jag Nanne om han själv hade haft det? Och jodå, en gång. ”Jag vann några tusenlappar”, sa Nanne. Själv har jag haft tolv som bäst så Nanne vs Laul – 1-0.

Match i dag: Malmö-Mjällby.

Lauls tips: 3-0.

De vinner guldet: Malmö FF.