Startsida / Inlägg

Utnyttja Kacaniklic i kväll

av Robbie Lauler

Isaksson
M Lustig, P Nilsson, M Antonsson, M. Olsson
S Larsson, A Svensson, A Ekdal, A Kacaniklic
J Elmander, Z Ibrahimovic

Inga konstigheter, tvärtom exakt som det har sett ut under veckans träningar och som vi hade indikationer om att det skulle bli.

Men då talar vi om det korta perspektivet.

I det långa perspektivet är det förstås ett kraftigt underbetyg till förbundskapten Erik Hamrén att han efter snart fyra år på posten kliver in till en avgörande VM-kvalmatch med ett mittbackspar som har 40 minuters speltid ihop och ett innermittfältspar som har dryga 60.

Det går inte att skylla på skador eller avstängningar, det handlar också om för många felbeslut, ett för svagt fotbollsöga.

Men det är sedan gammalt. Nu är nu, då är då, besluten är tagna, startelvan uttagen, förberedelserna gjorda.

…och jag tror det är bra att Hamrén släppte prestigen kring Anders Svensson där förbundskaptenen såg ut att ha målat in sig i ett hörn kring att Anders inte är någon startspelare eller 90-minutersspelare och allt vad han nu har sagt. Men skulle Anders i stället ha haft Pontus Wernbloom bredvid sig som också är stark på defensiva fasta där Irland är vassa? Det var min linje – Albin Ekdal får mer än gärna visa att jag tänker fel.

Mikael Lustig ser jag som ett frågetecken trots att han startar – ”Han travar inte rent” som Tommy Söderberg skulle ha sagt. Den stukade foten kan tvinga fram ett tidigt byte och att döma av gårdagens träning är Pierre Bengtsson först i kön. Det var han som fick västen när Lustig klev av. Den tanken köper jag, hellre Pierre på en ovan position än Adam Johansson.

Men jag ska inte vara så negativ. Vi som har följt träningarna i veckan har kunnat notera att en formstark Zlatan Ibrahimovic nu har en formstark Johan Elmander bredvid sig. Anfallsparet har ”klickat” fint och det går förstås inte att utesluta att de leder Sverige till en 2-1-seger, målskyttar Zlatan och Alexander Kacaniklic, kanske?

På Friends i mars misslyckades Sverige att göra mål, matchen slutade 0-0, men då sjönk Irland djupt och gjorde det trångt och tajt.
Nu måste irländarna själva framåt vilket kan öppna Zlatan-ytor mellan backlinje och mittfält – och på Kacaniklics vänsterkant.
– Ja det tror jag. Jag vet att deras ytterback (Seamus Coleman) är väldigt offensiv. På omställningar kan det vara bra. Jag ska spela som jag brukar, utmana mycket, sa ”Alex” när jag pratade med honom tidigare i veckan.
´
Spionen Reine Almqvist:
– Deras högerback Coleman kommer spela mycket offensivt längs kanten.
Han har haft en enorm utveckling. Han är fantastisk framåt. Men bakåt försöker han spela samma spel – utmana och dribbla nere på egen planhalva också.
         ’
Det absolut viktigaste är dock att Sverige inte förlorar. En poäng i Dublin i kväll, tre mot Kazakhstan i Astana på tisdag, då lever VM-drömmen vidare. Det är inget omöjligt uppdrag, snarare ett ganska troligt scenario.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB