Startsida / Inlägg

De allsvenska spelarna Malmö FF bör sno

av Robbie Lauler

Att jobba med en guldmatch är alltid ett kaos. Den här gången var det stormvarning redan på förhand.

Simone märkte vi dock inte mycket av, däremot när MFF-supportrarna stormade in på planen 30 sekunder från slutet – de trodde att domaren Jonas Eriksson hade blåst för full tid – då tänkte jag: Herregud, nu blir det mer kaos än någonsin.

Strikt enligt regelboken kunde ju Eriksson brutit matchen där med resultatet att Disciplinnämnden sedan dömt 3-0 till Elfsborg. Men supportrarna lommade tillbaka och ställde sig längs sidlinjen, matchen blåstes igång igen för att blåsas av direkt. Därmed kan inte resultatet påverkas i efterhand.

Malmö får förstås räkna med en hel del böter, planstormningar innebär alltid böter även om de går lugnt till.

Det kändes lugnt på Borås Arena i går, polisen gjorde det de skulle gjort under cupfinalen på Friends, de bildade kedja vid mittlinjen och även om det var en del gruff i frontlinjen gick det aldrig överstyr.

Några vettiga intervjuer efteråt blir det sällan tal om. Det handlar om att samla på sig minnesvärda citat.

Guldtränaren Rikard XVII Norling fick frågan om han är lycklig nu?
– Jag är lycklig. Jag måste bara få kontakt med min familj så inte något träd har blåst ner på dem. Är de okej, då är jag också lycklig.

Norling stannar i MFF över 2014, det bekräftade ordföranden Håkan Jeppsson när jag vinkade ut honom till intervjuområdet:
Tränar Rikard Norling Malmö 2014?
– Han är inte uppsagd och han har inte sagt upp sig, det är mest något som levt i medierna, så det hoppas jag.
Jo men du säger att du ”hoppas” i stället för att ge oss klara besked hur det blir?
– Slaveriet är avskaffat och Rikard är en attraktiv tränare – men vi vill att Rikard ska vara kvar, sa Jeppsson.

…det är väl andra året i rad som Expressen/Kvällsposten under hösten slår fast att Norling ska kickas för att sedan tvingas backa. Men det kanske har hänt saker i kulisserna som jag inte känner till.

Magnus Eriksson, poängkungen, hyllade ledningen när han fick beskedet om att Norling stannar:
– Är det så? Då är ingen lyckligare än vi spelare. Jag tror allihopa är sjukt nöja med Rikard. Han är en av de fina anledningar till att vi står här med ”Lennart” i vår hand. Det var det absolut bästa ledningen kunde göra.
– Rikard är den bästa tränare jag har haft, och förmodligen den bästa jag kommer att ha inom svensk fotboll.
Varför?
– Han får ihop oss unga på ett sätt som jag tror är väldigt svårt. Vi är runt 22-23 år. Att få ihop den gruppen till SM-guld jämfört med trupper som har väldigt mycket mer rutin, det är fantastiskt.

Jiloan Hamad, han försvinner däremot till tyska Hoffenheim, lyfte fram AIK-matchen borta (1-0) som det ögonblick han kände att ”Vi kan gå hela vägen i år”:
– AIK borta var en grismatch, vår sämsta match i år, ändå vann vi. Det är de grejerna som gör det, sa lagkaptenen.

På Friends var det ”Jille” själv som klev fram med ett mål på tilläggstid – i går levererade framför allt Guillermo Molins, Filip Helander och Ricardinho.

Det unika med 2013 års svenska mästare är ytterbackarna. I Miiko Albornoz och Ricardinho har MFF något inget annat lag har – möjligheten att bygga anfall efter anfall genom spelskickliga ytterbackar. Inget annat lag är i närheten. Ricardinhos genomskärande uppspel på Borås Arena i går var L L L L L.

Ändå finns en hel del att göra i truppen. Beroende på vilken position ”Gische” Molins ska spela på nästa säsong behövs antingen en löpstark forward eller en vass ytter. Under alla omständigheter behöver det centrala mittfältet förstärkas. Om jag varit i sportchefen Per Ågrens kostym hade jag gjort allt för att köpa loss IFK Norrköpings Andreas Johansson. Och jag hade tittat noggrant på Gefles anfallare Jakob Orlov.

2013 är MFF allsvenskans bästa lag – med ganska enkla medel kan de bli ännu bättre 2014.

Under tiden återstår bara att gratulera till ett välförtjänt SM-guld, Malmö FF:s sjuttonde i ordningen, Rikard XVII Norlings första.

Det kommer att bli fler.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB