Startsida / Inlägg

Erik Hamrén gör det igen

av Robbie Lauler

Efter att Sverige tagit tre raka segrar med Anders Svensson på planen petas trotjänaren ännu en gång till förmån för Kim Källström. Att döma av intervjun med Marcus Allbäck på Svenska Fotbollförbundets hemsida stod det mellan Anders och Kim att spela bredvid Rasmus Elm som nu bedöms som ordinarie.

Jag har inget emot den långsiktiga och konsekventa satsningen på Elm, där finns stora kvaliteter och förr eller senare är jag övertygad om att han motbevisar belackarna.

Däremot är jag väldigt förvånad och förvirrad över att Anders inte startar.

Det är ofta svårt att hitta en röd tråd i Hamréns laguttagningar, ett tydligt exempel är att Källström – som härom månaden inte ens bedömdes platsa i truppen – nu plötsligt är en startman.

Inför kvällens match mot Tyskland gör Hamrén de offensivaste valen på varje position:

Pierre Bengtsson, inte Adam Johansson, ersätter Mikael Lustig.
Kim Källström startar bredvid Rasmus Elm, inte Anders Svensson.
Ola Toivonen, inte Pontus Wernbloom, ersätter avstängde Zlatan Ibrahimovic.

Inför 4-4-matchen på Olympiastadion i Berlin ansåg Hamrén att han gick ut med en för defensiv inställning, nu blir det en tokoffensiv i stället. Allt eller inget. Bära eller brista.

Att Johan Elmander inte kan spela på grund av problem med baksida lår är inte så mycket att säga om, inte heller att Tobias Hysén ersätter honom. Där fanns egentligen inga alternativ.

Alexander Gerndt är inkallad och där finns naturligtvis mer att diskutera. Sportsligt är han kvalificerad för en svensk landslagstrupp, alternativet hade varit Marcus Berg som har gått starkt i Panathinaikos, målskytt i de tre senaste matcherna. Men enligt Allbäck söktes en utpräglad djupledslöpare.

Vad gäller Gerndt finns en annan aspekt också, en bakgrund med en fällande dom för misshandel av sin före detta hustru som inneburit att han dels varit avstängd från landslagsspel, dels själv har tackat nej när han inte tyckte sig kunna hantera reaktionerna på den situation han själv har försatt sig i.

Landslaget är folkets lag och det kommer alltid att finnas olika åsikter i sådana här frågor. Vissa tycker att Gerndt har förbrukat sin rätt att dra på sig den gulblåa dressen, andra tycker att fotbollen inte ska utdöma dubbla straff. En del tycker att avstängningen var för lång, andra att den var för kort.

Om man ska gå efter det strikt juridiska skulle Hamrén väntat till december, då löper den villkorliga domen ut eftersom som hovrätten fastställde tingsrättens dom från december 2011 på det området (däremot mildrade hovrätten bötesbeloppet).

Principiellt anser jag att människor förtjänar en andra chans, även landslagsspelare, men jag anser också att det finns en värdegrunds- och förebildsdebatt som förbundet duckat i stort sett varenda gång frågan blivit aktuell. SvFF brukar slå ifrån sig med att ”Ja men vad ska vi göra?” och det enkla motsvaret är ”Ni kan göra nånting åtminstone”.

…i nyhetsartikeln om att Gerndt ersätter Elmander nämns till exempel inte bakgrunden med ett enda ord. Det hade annars varit ett utmärkt tillfälle för förbundet att ta sitt ansvar i en debatt som uppstår vare sig de vill eller inte.

I stället marknadsför SvFF hörlurar med hjälp av rapparen 50 Cent som står åtalad för just kvinnomisshandel.

Den sista förändringen i Erik Hamréns startelva – att Andreas Isaksson vilas och Johan Wiland startar – skickar en signal att matchen inte är lika viktig som den mot Österrike.

Låt säga att Sverige förlorar, att Sverige hamnar i den undre seedningsgruppen och senare lottas mot Portugal i stället för exempelvis Island…ja då kan det nog bli anledning att återkomma i ämnet.

Här skriver jag mer utförligt om det playoff-kaos som riskerar att uppstå ikväll och Fifas brister som blir fler och fler ju noggrannare man studerar dem.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB