Startsida / Inlägg

Ge ”Kola” jobbet

av Robbie Lauler

Tycker ni att jag har tjatat för mycket om Erik Hamrén?

Jag håller helt med, det är precis vad jag har gjort.

Men det är tyvärr omöjligt att undvika att ta upp honom igen efter dagens presskonferens.

Sverige har missat VM, förbundskaptenen är ytterst ansvarig.

Det brukar ju sägas om stora ledare att de kliver framför sina spelare och tar kulorna vid stunder av stor motgång.

Erik Hamrén?

Tja, han sa så här:
– Om jag hade varit klubblagstränare skulle jag köpt in några spelare. Men det är skillnaden mellan att vara klubblagstränare och landslagstränare.

Bara det uttalandet fick mig att vilja riva upp förra inlägget där jag resonerade kring att Hamrén tyvärr får bli kvar i brist på alternativ. Men nu…nej, jag vet inte…ge ”Kola” jobbet.

Nu.

Jag frågade Hamrén om han tycker att han har utvecklat landslaget och det tycker han. Sedan fyllde GP-Malin på och undrade vad han har utvecklat:
– Jag tycker att vi har…det som jag varit inne på tidigare, om man uppträder som vinnare så blir man en vinnare. Hur ska vi vara som lag, hur ska vi vara som spelare, vinnartyper. Mentalt, som grupp, tycker jag att vi har utvecklats. Vi har haft mycket framgång men vi har också haft några motgångar som vi har klarat av. Vi har varit i svåra situationer som vi har rett ut som grupp.

Det kanske var inbillning men här någonstans tyckte jag att till och med presschefen Bodell Briefing som satt intill förbundskaptenen började skruva besvärat på sig.

Men Hamrén fortsatte:
– Under hösten tycker jag att vi spelmässigt har fått till mycket av den fotboll jag vill spela. Defensiven mer som jag har önskat utan att göra så mycket avkall på offensiven. När vi bara försvarade oss ner i Lissabon gjorde vi det fantastiskt bra defensivt men vi tappade också offensivt men om man vill ha båda delarna så tycker jag att vi utvecklade det inte minst under hösten. Att kunna vara stabila bakåt men ändå ha kraften att kunna anfalla och göra mål.

…Sverige har väl, snabbt räknat, släppt in 13 mål på sju matcher under hösten. Det är ingen fullständig katastrof men det är inte vidare mycket till defensiv utveckling, det är ju omöjligt att hävda med trovärdighet.

Till sist frågade Bank vad som är viktigast för framtiden, bortsett från att Hamrén vill att spelarna ska bli bättre individuellt (ja helst vill han ju köpa nytt).
Av det som går att påverka, vad ska fokus ligga på? undrade Bank
– Om vi tittar på organisationen, hur vi jobbar tillsammans, så är det bra. Det gäller att få fram kvaliteten hos spelarna, som du säger, ännu mer och där har jag en förhoppning. Många av spelarna är i början av sina karriärer och bör bli bättre och bättre. Jag tycker att vi kan utveckla allt givetvis. Ska man nå framgång måste man jobba hårt och, nu upprepar jag det, uppträda som en vinnare. Och det gör vi! Vi ger Portugal en match. Det är faktiskt nära att vi tar dem även om det nu var stryk i två matcher.

Ge ”Kola” jobbet.

Ge åtminstone Hamrén en riktigt stark assisterande, varför inte Johan Mjällby. Om han nu är intresserad.

Slutligen, tillsätt en chefsideolog inom förbundet som ansvarar för landslagsutvecklingen på längre sikt. Belgien har gjort det med framgång, Schweiz också. Precis som England. Tyskland har förstås haft det sedan länge. Det kan vara Lasse Lagerbäck, det kan vara Stefan Lundin, det kan vara någon annan garvad teoretiker, bara det är någon som hade reagerat på ungefär samma sätt som många av oss gör nu: Vad är det karl’n gör och säger egentligen?

NU ska jag inte tjata mer om det här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB