Startsida / Inlägg

Och kvällens vinnare borde vara…

av Robbie Lauler

Min förkylning blev inte bättre av att följa det allsvenska kvalet på Örjans Vall i går eftermiddag. Därför blir det till att bädda ner sig i dag, jag vill inte nysa landslagsspelarna i ansiktet i mixade zonen. Det kan i det här läget betraktas som landsförräderi.

Fotbollsgalan brukar jag sällan gå på – been there, done that – men jag kommer säkert slänga ett öga på den framför TV:n.

I alla fall, så här tycker jag att priserna ska falla på herrsidan. Vad gäller damerna är andra bättre lämpade att spekulera i det.

ÅRETS MÅLVAKT

Andreas Isaksson (Kasimpasa SK), Kristoffer Nordfeldt (SC Heerenveen), Johan Wiland (FC København).

KOMMENTAR: För de avgörande räddningarna mot Österrike, för att han är en av de bästa målvakterna i Süper Lig och för att det var Johan Wiland som släppte in de där fem målen mot Tyskland.

ÅRETS BACK

Per Nilsson (FC Nürnberg), Jonas Olsson (West Bromwich Albion FC), Martin Olsson (Norwich City FC).

KOMMENTAR: För det öppnande kvitteringsmålet mot Österrike och för att Martin nästan alltid presterar bra i Blågult. Men jag tycker det är märkligt att Mikael Lustig inte kan vinna detta som faktiskt bidragit mycket framåt i landslaget, vunnit ligan och spelar i Champions League med Celtic. Jonas Olssons landslagsår kan inte anses ha varit särskilt lyckat, snarare tvärtom. Plåster på såren för den plötsliga petningen? Både Hamrén och Allbäck sitter ju i juryn. Jonas har gått starkt i Premier League, det ska påpekas.

ÅRETS MITTFÄLTARE

Albin Ekdal (Cagliari Calcio), Alexander Kacaniklić (Fulham FC), Anders Svensson (IF Elfsborg).

KOMMENTAR: Här finns det inte heller någon riktigt klockren vinnare men i de tre matcher som till slut tog Sverige till playoff – Irland borta, Kazakhstan borta och Österrike hemma – var Anders den gemensamma nämnaren som inte startat tidigare men gjorde det då. Dessutom sköt han 2-1-målet borta mot Irland. Skulle Ekdal eller Kacaniklic få priset är det mer för att uppmuntra deras snabba, blågula karriärer. Precis som om Nilsson får det i kategorin ovan. Och var är Elm och Wernbloom som har gått starkt i klubblaget i alla fall?

ÅRETS FORWARD

Johan Elmander (Norwich City FC), Tobias Hysén (IFK Göteborg), Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-Germain FC).

KOMMENTAR: Överflödig.

GULDBOLLEN

Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-Germain FC).

KOMMENTAR: Överflödig.

ÅRETS MÅL

Zlatan Ibrahimović (mot England på Friends).

KOMMENTAR: Jag förutsätter att det kommer att vara med i omröstningen eftersom det gjordes efter senaste Fotbollsgalan. Annars tycker jag Kennedy Igboananikes mot Halmstad, också det en bicycleta.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB