Startsida / Inlägg

Om Gerndt, Guidetti och truppen mot Portugal

av Robbie Lauler

Alexander Gerndt är uttagen i truppen som ska spela VM-playoff mot Portugal.

Går det att stanna där?

Nej, självklart inte.

Det senaste som hänt efter domarna i tingsrätt och hovrätt 2011 respektive 2012 där Gerndt fälldes för misshandel av sin före detta hustru, är att han lämnade återbud när han blev uttagen mot Irland i våras på grund av ”Den negativa uppmärksamheten kring min person” som han motiverade det.

Mot Tyskland i oktober blixtinkallades Gerndt på matchdagen som ersättare för Johan Elmander, han satt på bänken hela matchen, behövde därmed inte ge några intervjuer efteråt. Det blev heller inte någon bredare debatt den gången.

Nu är situationen en annan, det är tio dagar kvar till Sverige ska möta Portugal i playoff.

Efter dagens presskonferens, där förbundskapten Erik Hamrén ganska motvilligt svarade på frågor om Gerndt-uttagningen, gjorde Hamrén sitt för att klippa av diskussionen:
– Det har varit så många diskussioner. Någon gång kanske man får säga att nu räcker det, sa han till Expressen.

Det finns, som jag ser det, ett par högst relevanta förklaringar till att den här frågan lever vidare, och jag har formulerat dem många gånger tidigare, bland annat i samband med Tysklandsmatchen:

”Landslaget är folkets lag och det kommer alltid att finnas olika åsikter i sådana här frågor. Vissa tycker att Gerndt har förbrukat sin rätt att dra på sig den gulblåa dressen, andra tycker att fotbollen inte ska utdöma dubbla straff. En del tycker att förbundets avstängningen var för lång, andra att den var för kort.

Om man ska gå efter det strikt juridiska skulle Hamrén väntat till december i år, då löper den villkorliga domen ut eftersom som hovrätten fastställde tingsrättens dom från december 2011 på det området (däremot mildrade hovrätten bötesbeloppet).

Principiellt anser jag att människor förtjänar en andra chans, även landslagsspelare, men jag anser också att det finns en värdegrunds- och förebildsdebatt som förbundet duckat i stort sett varenda gång frågan blivit aktuell. SvFF brukar slå ifrån sig med att ’Ja men vad ska vi göra?’ och det enkla motsvaret är ’Ni kan göra nånting åtminstone’.

…i nyhetsartikeln om att Gerndt ersätter Elmander nämns till exempel inte bakgrunden med ett enda ord. Det hade annars varit ett utmärkt tillfälle för förbundet att ta sitt ansvar i en debatt som uppstår vare sig de vill eller inte.

I stället marknadsför SvFF hörlurar med hjälp av rapparen 50 Cent som står åtalad för just kvinnomisshandel”.

Sedan dess har förbundet avbrutit ”samarbetet” med 50 Cent men Alexander Gerndts bakgrund är de fortfarande inte särskilt pigga på att prata om. Jag frågade ordföranden Karl-Erik Nilsson om just det faktum att det är en månad kvar till den villkorliga domen är avtjänad.
– Det har vi inte hanterat någon gång i processen.
Varför inte?
– Nä, vi har inte gjort det. Han var förhindrad att delta från december 2011 till april 2012. Förbundsstyrelsen tyckte att det var en rimlig avvägning och senaste ett och ett halvt åren har vi inte haft uppe frågan.

På presskonferensen frågade jag också Erik Hamrén om han känner sig säker på att Alexander inte ändrar sig och tackar nej den här gången?
– Helt säker kan man inte vara men jag förutsätter att han inte gör det.

Om vi tittar på det rent fotbollsmässiga, det måste vi också kunna göra, är anfallaren ett logiskt val med Tobias Hysén skadad. Det stod mellan Gerndt och Marcus Berg men landslaget vill nog ha en mer djupledsgående spelartyp. 27-årige Gerndt gjorde Young Boys och matchens enda mål borta mot Grasshoppers i söndags.

Mer då?

Inte så mycket. Det är the usual suspects som ska lösa biljetten till Rio. Hur de ska lyckas med det i ett dubbelmöte mot Portugal blir det anledning att återkomma till när spelarna samlas i nästa vecka.

Glädjande är att John Guidetti är tillbaka i U21-landslaget. Det har gått ett och ett halvt år sedan han svalde en dåligt grillad kycklingbit men enligt U21-kaptenen Håkan Ericson är rapporterna från Manchester City mycket positiva den här gången. Det talas om en spelare som jobbat otroligt hårt för att komma tillbaka, även om han inte är i matchform ännu.
– Det är en liten chansning men framför allt en pushning. Jag tror stenhårt på John Guidetti för framtiden, sa Ericson.

Det är bara att hålla tummarna för att U21-kaptenen får rätt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB