Startsida / Inlägg

ÅRETS…

av Robbie Lauler

…mest handlingskraftige:
Hockeypampen Percy Nilsson. Han tog en hel nations 30-åriga frustration på sina axlar – och agerade. Genom att sätta en borr i däcket på en tutande glassbil. Tänk er scenen där Percy hör oljudet, hämtar borren och tänker: ”Nä nu jävlar får det vara nog”.

…frukt:
Päron.

…minst handlingskraftige:
Fredrik Reinfeldt. När Djurgårdstränaren Magnus Pehrsson upplevde sig hotad och avgick – och tog ordföranden Tommy Jacobson med sig – slog statsministern på stora trumman och kallade till presskonferensen. Ett drygt halvår senare är frågan fortfarande aktuell: Vad har du gjort, Fredrik?

…viktigaste:
Tack vare ett stort engagemang från framför allt fotbollssupportrar blev det en bred debatt om 51-procentsregeln. Den resulterade senare i att grundskyddet för föreningsdemokratin blev kvar.

…sorgligaste:
AIK-målvakten Ivan Turina gick bort, endast 32 år gammal.

…vackraste:
Minnesceremonin för Ivan Turina  på Friends. Tifot, rosorna bakom målet, AIK:s och IFK:s spelare arm-i-arm innan avspark.

…lag:
Malmö FF. Förmodligen det yngsta lag som någonsin vunnit allsvenskan, truppens snittålder är 23,8 år. När förbundskapten Erik Hamrén presenterade januaritruppen hade MFF med åtta spelare – vilket är startelvan minus Markus Halsti (från Finland), Ricardinho (från Brasilien) och nyblivna Tysklandsproffset Jiloan Hamad. Dock ställer jag mig lite frågande till uttagningen av Emil Forsberg och Simon Thern.

…effekt:
Per-Mathias Högmos Djurgårdsförvandling är sensationell. Ett av de tydligaste exemplen jag har sett på vad en riktigt bra tränare kan åstadkomma. Utan Högmo var Djurgården ett bottenlag – med Högmo tog de poäng som ett topplag.

…snedträff:
Jag själv som tippade att Häcken skulle vinna allsvenskan. Till mitt försvar: Häcken är årets gåta, trots en ruskigt stark trupp och tydlig idé om hur man vill spela fotboll var de regerande silverinnehavarna aldrig nära toppstriden.

…gräsligaste:
Den fortsatta plastgräsutbredningen på svenska elitfotbollsarenor.

…backlinje:
Pelle Olssons raka femma som bland annat nollade Elfsborg på Borås Arena.

…spark:
Helsingborgs hjälptränare Erik Edman sparkade Rachid Bouaouzan i huvudet – och fick sparken. Rachid alltså.

…spark 2:
Elfsborg sparkade mycket överraskande Jörgen Lennartsson som inte stod för samma sorts fotboll som föreningen vill spela. Resultatmässigt förändrades dock ingenting och Lennartsson är den förste tränare som fått sparken efter att ha lett ett lag till SM-guld och Europa League-gruppspel.

…bomb:
Någon placerade en skarp laddning på nya Tele 2-arenan i samband med att Djurgården skulle spela en testmatch – och någon testmatch blev det aldrig. Ytterst obehagligt.

…stjärna:
Idol-Kevin. Har förmodligen skrivit fler autografer än Zlatan i år.

…mål:
Mauricio Albornoz gjorde BP:s andra mål mot Halmstad i sista omgången. Det innebar att BP slapp kvala – och att jag blev tvungen att ge min basker till Bojan Djordjic. Sista gången jag gjorde ett offentligt vad. Ett. Ynka. Mål.

…mål 2:
Kennedy Igboananikes bicycleta mot Halmstad.

…mest kritiserade:
Friends Arena. Fanns det någon som under 2013 sa ett enda positivt ord om den fotbollsarenan? Ja förutom Svenska Fotbollförbundets omvärldsbevakare Jonas Nystedt då.

…profil:
Jim Jaber, Sportbladet.

…allsvenska spelare:
Jiloan Hamad. Har alla förutsättningar att ta sista steget i Hoffenheim.

…landslagsspelare:
Svårt att komma runt Zlatan här va?

…Zlatan-citat:
Finns som vanligt en hel eka att ösa ur. Som svaret på den oväntade schackfrågan från norske murveln. Zlatan formulerade allt schacksporten handlar om i en mening: ”Jag vet att de som spelar tänker framåt, det är väldigt smarta människor”. Roligast var nog häromdagen när han förklarade varför han trivs så bra i naturen: ”Älgarna känner inte igen mig”.

…citat:
AIK:s Nabil Bahoui om Friends: ”Planen var bra i premiären, sedan har de haft massa konserter med Bruce Willis eller något sånt”. ”Bossen” har fortfarande inte hämtat sig efter den kapningen.

…term:
Brottarfotboll. Den får Thern sr vara nöjd med, snacka om ett uttryck som satte sig direkt.

…beskrivning:
”Idioter, bonnläppar och rasister”. Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund kan sitt parti?

…avslut:
Allsvenskans två långkörare på tränarsidan – Nanne Bergstrand och Pelle Olsson lämnade Kalmar respektive Gefle. För att 2014 dyka upp i Hammarby och Djurgården – två klubbar som inte direkt är kända för kontinuitet på tränarsidan. Nya tider nu?

…svek:
Rikard Norlings och Malmö FF:s beslut att inte berätta för fansen varför det blev skilsmässa.

…burop:
När Alexander Gerndt byttes in på Friends mot Portugal visade en mycket stor del av publiken vad de tycker om hans bagage.

…mest upprivna:
Khennet Tallingers Disciplinnämnd. Besvärsnämnden rev upp deras två tyngsta domar – Djurgården-Mjällby och Hammarby-Gais. Även domen efter Svenska Cupen-finalen (IFK Göteborg-Djurgården) var en märklig kompromiss som säkert hade ändrats om någon överklagat. Nu var ingen tillräckligt besviken för att göra det. Hur som helst ett dåligt år för DN.

…sämst förberedda:
Erik Hamrén på presskonferensen härom veckan angående att Miiko Albornoz var uttagen i landslaget. Förstod förbundskaptenen inte att det skulle bli frågor? Den villkorliga domen är avtjänad först våren 2015. Jag förstår heller inte förbundets stress. Om Miiko nu lockas av Chiles landslag – och skulle välja det i stället på grund av att han hade fått stå över en januariturné – då hade det väl fått bli så då (även om jag tycker att han är en intressant högerback för framtiden).

…filmer:
1. Jakten av Thomas Vinterberg.
2. Cloud Atlas av Andy och Lana Wachovski.
3. Beasts of the southern wild av Benh Zeitlin.
4. Prisoners av Denis Villeneuve.
5. The Hunger Games: Cathing fire av Francis Lawrence.
BUBBLARE: Känn ingen sorg av Måns Mårlind och Björn Stein.
(Jag har inte hunnit se Odells Återträffen och McQueens 12 years a slave ännu).

…sämsta film:
Man of Steel. Den besvikelsen.

…radio:
Narkotikalandet av Randi Mossige-Norheim.

…skivor:
1. Det kommer aldrig vara över för mig av Håkan Hellström.
2. Hosiana av Lars Winnerbäck.
(Har det släppts några fler plattor av värde?)

…låt:
Wake me up av Avicii.

…tv:
På Spåret.

…serie:
Äkta människor.

…supporter:
Tony Ernst, SFSU:s ordförande. Men organisationen och fotbollen skulle tjäna på att de blev mer synliga, kanske via en mer påkostad hemsida där fans kan samlas runt aktuella debatter. www.sfsu.org är väl ledigt?

…supporter 2:
Anders Ung, den ensamme BP-mannen i Skåne. En vacker scen när Bojan Djordjic bjöd upp honom till Bromma.

…mest självklara:
Att Özcan Melkemichel skulle komma tillbaka efter första avhoppet.

…mest självklara 2:
Att Syrianskas allsvenska äventyr skulle ta slut, förr eller senare. Men den stora lilla föreningen är värd respekt och hyllningar för att de tog sig upp och höll sig kvar två gånger.

…medalj:
U17-laget tog VM-brons, jag fastnade för Häckens väldige inhopparen Carlos Strandberg, 17. Men framgången är svåranalyserad – Sverige hade svårt att föra spelet, det var välorganiserat coh utnyttja motståndarnas misstag som gällde. En bra bit från Erik Hamréns fotboll. Hur ska vi ha det egentligen?

…engagemang:
Vanligt folks reaktion mot att nazisterna marscherar igen. Att det finns  stöd för nazismen år 2013, även om det rör sig om  få människor, är så obegripligt att det knappt går att förstå.

…planstormning:
Demonstrationen mot nazism på Kärrtorps IP…

Skärmavbild 2013-12-22 kl. 15.42.55

 

 

 

 

 

 

 

 


…tonåringar
:
Fanns en del att välja på. Daniel Amartey, 18, Djurgården och Melker Hallberg, 17, Kalmar för att nämna två. Men jag lägger min röst på ytterligare en Häcken-spelare – Simon Gustafsson, 18. Jag gillar hans fältherre-egenskaper.

…obesvarade fråga:
Anmälningarna mot övervåld från polisens sida tycks ha ökat enormt. Vad beror det på? En, ny hårdare polistaktik eller mer anmälningsbenägna supportrar? Det är en fråga vi journalister bör se till att besvara under 2014.

…flopp:
Mohamed Bangura. Ett dyrt lån som bidrog med väldigt lite.

…värvning:
Magnus Eriksson. Ett dyrt (?) köp som bidrog med väldigt mycket.

…miss:
Modin så klart!

…miss 2:
Mikael Santoft. Förbundspampen kom på idén att ge Anders Svensson en bil. Sedan gick allt fel.

…miss 3:
Daniel Majstorovic. Mittbacken struntade i att komma till en AIK-match där han skulle sitta på bänken. Förklaringen ”Jag är en professionell spelare som inte ställer till problem” kan man le  åt så här i efterhand. Efter det spelade han inte en minut – vilket i och för sig känns  långsint av tränare Andreas Alm då Majstorovic bad om ursäkt och trots allt lyfte lön.

…felbedömning:
Djurgårdens Magnus Pehrsson som aldrig såg potentialen i Kennedy Igboananike.

…match:
Bayern München körde över Barcelona i Champions League-semin med 4-0 hemma och 3-0 borta, och Barcas storhetstid var över.

…match 2:
Brasilien körde över Spanien i Confederations Cup med 3-0.

…match 3:
Playoff-mötet mot Portugal. Zlatan vs Ronaldo, en match hela världen pratade om och den hetaste landskampen på svensk mark sedan…EM 1992? Det var drag runt landslaget igen på ett sätt det inte varit sedan mitten av -00-talet. Tyvärr dippar det rätt tungt efter VM-missen. Allsvenskan 2014 blir extremt viktig för svensk fotboll.

…årets sommarpratare:
Lars Lagerbäck. Fortfarande så irriterad på medierna, trots att han knäcker extra som journalist mellan vulkanutflykterna. Fast det är klart, då får han ju betalt.

…mest omdiskuterade fotbollspamp:
Johan Segui, AIK:s föreningsordförande. Talesperson under Uppdrag Granskning-stormen, sedan i fokus när han fick en kram av en huligan. Extremt skicklig i mediala sammanhang.

…lok:
Pia Sundhage. Som hon kämpade och slet inför dam-EM med att bygga intresse. Och intresse byggdes. Sedan dog det tyvärr ut snabbt igen efter turneringen.

…lok 2:
Daniel Amartey, Djurgården, trampade i väg över hela planen mot IFK Göteborg för att fixa straffen som betydde 2-1 femte tilläggsminuten. När Amartey springer står de andra stilla.

…tack för allt:
Anders Svensson slog Thomas Ravellis  landskampsrekord och tackade  för sig. Du kommer att vara saknad, Anders. I landslagsgruppen, på planen och i den mixade zonen.

…tack för allt 2:
Daniel Tjernström, Henrik Rydström, Stefan SelakovicMattias Hugosson och Daniel Andersson – allsvenskan är ett par tunga profiler fattigare 2014. I alla fall på planen.

…back:
Regeringen som till slut backade om polisnotorna.

…skägg:
Tveklöst Alexander Östlunds

Skärmavbild 2013-12-21 kl. 21.44.22

(Bilden är från ”Salles” Instagram).

…vad-har-jag-glömt:
Luis Suárez fenomenala höst, Sepp Blatters Ronaldo-immitation, Falkenbergs bragd, Henke Larssons nya jobb, spelskandalerna, gästarbetarna i Qatar, demonstrationerna i Brasilien. Jürgen Klopps intåg i världsfotbollen, Martin Mutumbas busskort, Christoffer Källqvists dribbling och antagligen väldigt mycket annat högst relevant.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

FJOLÅRETS PROFETIOR
2013 vinner AIK allsvenskan, Sverige missar VM i Brasilien, damerna går till final i EM i Sverige, bloggen går i graven, Barcelona tar hem Champions LeagueMessi vinner Ballon D’or och Zlatan håvar in sin åttonde guldboll”.

ÅRETS PROFETIOR
2014 vinner AIK allsvenskan, Brasilien vinner VM i Brasilien, bloggen går i graven, Real Madrid tar hem Champions League, Ronaldo vinner Ballon D’or och Zlatan håvar in sin nionde guldboll.

Bloggen tar nu semester några veckor och avslutar med ett ordspråk om julmat och juldryck som gör att vi inte behöver ha så dåligt samvete: ”Det är inte dagarna mellan jul och nyår som är problemet, det är dagarna mellan nyår och jul”.

God jul, gott nytt och missa för fan inte Ivanhoe.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB