Startsida / Inlägg

Ett steg i riktning offentliga övergångssummor?

av Robbie Lauler

Tillsammans med Fitness-Wagner avslöjade jag i dagens papper att agentlicensen slopas. Nyheten blev mindre omdebatterad än jag trodde.

Däremot följdes den upp bra.

På fotbollskanalen.se hyllade agenten Hasan Cetinkaya förändringen – på fotbolldirekt.se sågades den av agenten Nenad Lukic.

I Sportbladets artikel var de tillfrågade kritiska: Agenten, klubbledaren, förbundsjuristen.

Mina reflektioner är följande: Detta är en omfattande förändring. Hur det blir i framtiden vet ingen i dag. Det kommer att krävas många och långa diskussioner som innefattar alla parter – klubbar, förbund, spelare, agenter – innan det blir klart hur Sverige och alla andra världens fotbollsländer ska hantera den nya verkligheten.

Jag har begärt in mer fakta i målet för att kunna uttala mig trovärdigare. Det nya reglementet träder i kraft 1 februari 2015. Enligt Anders Jemail, ordförande i Svenska Fotbollsagentföreningen, är den största förändringen följande:
– Den stora nyheten är att alla krav på agenterna själva slopas (inklusive licensen) och övervältras istället på klubbarna, spelarna och i viss mån de nationella förbunden.

Agentbegreppet byts mot ”mellanhand” eller ”rådgivare”. Det kan vara vem som helst men:
– Alla mellanhänder som används ska registreras. De ska ha ”impecable reputation” och det får inte föreligga någon intressekonflikt, menar Anders Jemail.

Vidare kommer spelare och klubbar – men inte agenter – kunna straffas utifall Fifas nya planerade minimiregler  inte följs.
– Det finns fortfarande krav på att det ska finnas avtal och vad de minst ska innehålla men det är inte lika uppstyrt längre, enligt Anders Jemail.

Uppgifterna som florerat om en maxprovision på tre procent stämmer inte, säger Anders Jemail. Det låg i ett tidigare, avvecklat förslag:
– Däremot finns ett förbud att betala ersättningar för minderåriga spelare och alla ersättningar som betalas ska registreras och publiceras av de nationella förbunden på aggregerad nivåAlla mellanhänder och vilka affärer de är med och genomför ska också publiceras. Rapportskyldigheten ligger på klubb och spelare.

Det understrukna tyckte jag lät intressant ur ett journalist- och supporterperspektiv: Kan det innebära ett steg mot att övergångssummor för spelaraffärer världen över blir offentliga? Det vore i så fall en lysande sidoeffekt ur ett transparens- och öppenhetsperspektiv.

Jag menar…om det publiceras att ”mellanhanden” fick 500 000 kronor vid en affär, då kommer ju klubbarna hamna under ett helt annat tryck att faktiskt berätta exakt vad de själva har pungat ut med eller har fått?

Men nja, Anders Jemail svarar så här:
– Som det ser ut nu ska de nationella förbunden minst en gång om året publicera vad spelare respektive klubbar totalt sett betalat till mellanhänder. Förbundet kommer dock att sitta på mer detaljerad info. Vilka enskilda övergångar olika mellanhänder deltar i förstår jag det dock som att de kommer publicera (utan belopp).

Jag frågade också om stycket om ”minderåriga spelare”:
– När det gäller ”minors” är det enligt definition i Fifa-statuten. Har för mig att det är 18 år. Och det innebär att inga betalningar får ske till mellanhänder för dessa spelare. Utbildnings- och sol. ersättning gäller som vanligt. Vad jag förstår kommer dessa minimiregler gälla worldwide.

Det är vad vi vet här och nu.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB