Startsida / Inlägg

En häpnadsväckande idioti

av Robbie Lauler

SvFF:s och Sef:s beslut att dra in Mediaguiden var idiotiskt. Den innehåller telefonnummer till spelare och tränare, och är ett viktigt arbetsverktyg för medierna för att ge allsvenskan en större och bättre bevakning. Det är alltså inte klubbarna som satt stopp, de är ju beroende av publiciteten, utan SvFF och Sef.

Nästa grej är rent häpnadsväckande.

Sportbladets expert på skånska, Stefan Alfelt, uppmärksammar mig på att smartphones och bandspelare inte längre tycks få användas i mixade zonen (där spelarna intervjuas efter varje match).

Sef och TV4 har bestämt följande:
”Övrig media har rätt att precis som tidigare, ställa frågor till spelare, klubbrepresentanter m.fl. på anvisat område, dock utan möjlighet till någon form av ljud– eller audiovisuell upptagning”.

Att banda och filma är alltså bara tillåtet för TV4-gruppen? Om vi inte ber väldigt snällt (betalar?):
”Är mediebolag intresserad av att diskutera ett annat upplägg än det som erbjuds dem hänvisar vi till TV4-Gruppen. Om ytterligare mediepartners tillkommer så kommer att meddelas klubbarna omedelbart.
Direktiv från SEF
Är det så att detta inte efterlevs kommer detta att rapporteras till SEF. SEFs disciplinutskott kommer hantera ärendet och besluta om påföljd. Det är förstås av ytterst vikt att de partners som betalar för sina rättigheter också skall garanteras att de efterlevs”.

Innan ni börjar gnälla på att jag är en gnällig journalist: Den enda anledningen till att vi spelar in intervjuer är för intervjupersonens trygghet. För att aldrig riskera att felcitera. Det tar nämligen längre tid och är krångligare än papper och penna eftersom du måste lyssna igenom citaten efteråt också. Det funkar givetvis med papper och penna, självklart, men risken för misstag och missförstånd ökar. Förlorare skulle bli spelare, fans, medier och i förlängningen svensk fotboll.

Här kan ni läsa hela Sef:s och TV4-Gruppens avtal om medierättigheterna. Nästa fråga, och den är väl egentligen ännu större, är vad som händer med alla som vill göra poddar och webbtv, alla lokaltidningar, svenskafans.com med flera. För Sportbladet lär det inte bli några problem, vi cashar säkert upp till TV4-Gruppen men risken finns att det allsvenska medielandskapet krymper den här säsongen.

Inte direkt det allsvenskan behöver.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB