Startsida / Inlägg

”Hundra friska, förbehållslösa miljoner”

av Robbie Lauler

Karl-Erik Nilsson omvaldes enhälligt som ordförande för Svenska Fotbollförbundet i eftermiddags. Men frågetecknen kring Friends Arena kvarstår även efter årsmötet. SvFF kan tvingas ta hjälp av sponsorer för att hantera framtida förluster.

Fotbollsrörelsen var samlad på Norra Latin i Stockholm och det gick som vanligt lugnt tillväga. Tystnaden var kompakt efter att ekonomichefen Kjell Sahlström, revisorn Hans Bredberg och arenatalesmannen Sune Hellströmer redogjort för SvFF:s bild av den ekonomiska situationen och nationalarenan.

Inga frågor, ingen diskussion.

Karl-Erik Nilsson gav den kanske mest positiva bilden i sitt anförande:
– Vi har klarat alla våra åtagande till 31 december 2013. Efter hårt arbete har vi sålt en tredjedel av vårt ägande för hundra, friska förbehållslösa miljoner. I veckan presenterade vi en nyhet som innebär att vi slipper driftsansvaret från 1 januari 2015, sa Nilsson.

Men ”försäljningen” av 11,1 procent av ägandet är omdiskuterad. Tidigare i veckan sa Christopher Casselblad, ansvarig för investerarrelationer på Folksam, till min kollega Michael Wagner:
– Vi ser det här som en investering i Friends.
Innebär det att ni äger 11,1 procent av Friends i dag?
– Nej, det innebär att vi köpt en preferensaktie i ett samägt bolag. I det samägda bolaget är tillgången 11,1 procent av Friends. Vi har inte köpt aktier i Friends Arena.

När jag och TV4:s Olof Lundh intervjuade Karl-Erik Nilsson efter årsmötet blev han märkbart irriterad över vissa frågor:
Du sa på scen att ni har sålt innehav i Friends för hundra, friska, förbehållslösa miljoner. 
– Så är det.
Vem har ni sålt till?
– Folksam har köpt det och det är placerat i ett gemensamt bolag.
Är det då inte så att ni har sålt det delvis till er själva om det är ett samägt bolag?
– Ja men snälla Robert, nu måste du gå och få detta förklarat för dig. Vi har fått in etthundra miljoner kronor i Svenska Fotbollförbundets kassa. Vi har avyttrat en tredejedel av vårt ägande.
Frågar du Folksam så hävdar de att de inte äger några procent i Friends?
– I det gemensamma bolaget äger de 11,1 procent men det är Folksam som har finansierat hela den kostnaden.

När Lundh bröt in med en ny fråga blev Nilsson åter besvärad.
– Jo, men så här är det. Lyssnade ni på Sunes genomgång? Bolaget är ett 100 000-kronorsbolag där vi äger 83 procent av aktierna och vi har satsat 83 000 kronor. Det är 17 aktier kvar. Folksam har satsat 16 000 kronor för 16 aktier och hundra miljoner för den sista aktien. De pengarna har betalats till Svenska Fotbollförbundets kassa.

Sportbladet avslöjade i veckan att förlusterna väntas fortsätta för SvFF i ytterligare tre-fyra år även om det franska bolaget Lagardère tar över driften. När Sune Hellströmer var uppe på scen bekräftade han uppgifterna:
– Vi får vara beredda på förluster i flera år, sa Hellströmer.

Enligt Karl-Erik Nilsson handlar det om att förbundet har råd att täcka förluster för 20 miljoner kronor per år.
Ska övriga delägare betala mer om det överstiger 20 miljoner?
– Det behöver inte vara delägarna, det kan vara andra sponsorer som ställer upp. Men för att inte äventyra vår egen driftsverksamhet klarar vi en kostnad på 20 miljoner, det har vi budgeterat för. Blir det mer måste vi lösa det på annat sätt.
– Men jag är inte orolig, vi har ett fantastiskt bra samarbete med övriga delägare. Det är oerhört angeläget att fotbollen fungerar bra för det är arenans bästa gren.

Nilsson bekräftade vidare att förbundets målsättning i Arenabolaget, ägarbolaget, är att äga cirka tio procent mot dagens 22,2 procent (eller 33,3 beroende på hur man ser på Folksam-affären):
– Vi har sagt att det är en rimlig nivå, alltså en tredjedel av vårt ursprungliga ägande och då är det 11,1 procent, sa Karl-Erik Nilsson.

Årsmötets andra stora fråga, den om att bötessystemet för klubbarna ska förändras, berördes endast flyktigt. Som jag skriver i dagens tidning dröjer det ett år, till 2015, innan det nya systemet kan införas.

Jag frågade Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson varför Elfsborg satt sig på tvären?
– Det var inte bara Elfsborg. Men de som är emot hade helt missförstått innebörden av förslaget. Reglerna för ordningsstörningar ändras inte, det handlar ju om hur klubbarna bestraffas. Det nya förslaget är i linje med hur samhället i övrigt fungerar.

Regeringen Reinfeldt ställer sig bakom Sverige EM-ansökan, snacka om icke-fråga. Krönika om det på länken.

Gamle Lennart var också på plats. Han beklagades sig över en smärtsam njursten men såg i övrigt  lika ung och stark ut som vanligt. Med ett snett leende tolkade han den kompakta tystnaden från rörelsen som allt var glasklart levererat från scenen:
– Det är bra att medierna ställer ilskna och relevanta frågor. Så får vi stå upp och svara. Nu får vi se vad det är för ett nytt företag som tar över (Lagardère). Jag vet inte ett jävla dugg om dem. Men jag känner mig trygg, Sune och Karl-Erik är inga nybörjare. De har ägnat mycket tid åt det här.

Jag gav Lennart en allsvensk bibel innan han skuttade iväg på sin käpp. I morgon söndag finns bibeln i butik, Rydström intervjuar er favoritbloggare, hemma hos-besök hos 16 allsvenska stjärnor och i huvudet på Tord Grip – vad tittar egentligen en scout efter för kvaliteter hos unga talanger?

Hoppas ni blir nöjda.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB