Startsida / Inlägg

Rapport från ännu en allsvensk upptaktsträff

av Robbie Lauler

Upptaktsträffen.

Du charmiga, du usla.

SvFF och Sef hade utan att informera gemensamt beslutat att dra in det för oss journalister så värdefulla arbetsredskapet Mediaguiden som alltid har delats ut på upptaktsträffen (innehåller telefonnummer till tränare och spelare). I stället för att SvFF/Sef fixar detta centralt ska uppskattningsvis hundra medieföretag nu kontakta 16 klubbar. Dessa 16 klubbar får sedan skicka ut telelistor till uppskattningsvis hundra medieföretag. Det blir krångligt bortom allt förstånd för alla inblandade, och slår negativt även mot SvFF och Sef. För det handlar alltså inte om att klubbarna motsätter sig att dela ut kontaktuppgifter.

Charmigt? Nä. Uselt? Ja.

Hur skötte sig tränarna på scenen?

Jodå, de var charmigare:

Åge Hareide, Malmö FF
Bästa citatUnder norska cupfinalen förstod jag hur narkomanerna har det. Efteråt sa jag till min fru att jag måste tillbaka till fotbollen.
Intressantaste citat: Vi måste bli mer cyniska internationellt. Vissa spelare kan inte göra de misstag de gör i allsvenskan. Om vi blir rakare i vårt spel blir det mindre ytor för motståndarna när vi gör misstag.
Kommentar: Ett proffs. Avslappnad och intresserad. Hareide förklarade snabbt vem han är, var hans lag står för och vad de vill åstadkomma.
Betyg: L L L L.

Andreas Alm, AIK
Bästa citat: Det är alltid skönt att vara på arbetsplatsen före materialaren. Det är en liten seger.
Intressantaste citatJag har inte haft möjlighet att göra det men från hela mitt hjärta och AIK:s hjärta vill jag tacka för det stöd vi fått efter Ivan. Vissa saker är inte säsongsbundna.
Kommentar: Efter att klubbens marknadsavdelning ägnat försäsongen åt att förminska motståndarna valde tränaren att på eget initiativ framför ett tack till de konkurrenter som stöttade AIK i samband med Ivan Turinas tragiska bortgång i fjol.
Betyg: L L L.

Mikael Stahre, IFK Göteborg
Bästa citatVi har inte pratat om att vi ska bli mjukare utan om att fortsätta göra det vi är bra på.
Intressantaste citat: All respekt åt Kim.
Kommentar: …Kim det är Kim Bergstrand det, som efter att Sirius hade slagit ut IFK Göteborg ur svenska cupen menade att allsvenska lag är primitiva. Stahre köpte analysen för den aktuella matchen och pratade sedan mest om ett kompakt och välorganiserat försvarsspel.
Betyg: L L.

Roar Hansen, Helsingborg
Bästa citat: Vinner vi med 1-0 kommer det altid fram någon efteråt och undrar varför vi inte vann med tre-fyra noll i stället. Det är kravbilden i HIF.
Intressantaste citatJag är så trött på att prata om förra året. Och man tar alltid fram det negativa, inte varför vi gjorde flest mål eller spelade så fantastisk fotboll.
Kommentar: Fräste ifrån redan efter första frågan (se ovan). Uppenbarligen har Hansen inte riktigt bearbetat det där fjolåret ändå. Det klär honom inte att vara bitter efter bara en allsvensk säsong. Kanske hade han bara en dålig förmiddag.
Betyg: L.

Hans Eklund, Kalmar
Bästa citat: Det känns som att Nanne Bergstrand är efter mig hela tiden. Han står väl här bakom skynket också. 
Intressantaste citatKalmar FF gick inte fram med så mycket folk i fjol. Där tror jag att vi kommer att se en skillnad i år.
Kommentar: En stark debut. Växlade mellan att bjuda på humor, finess och givande insikter om Kalmar och den fotboll de ska spela i år.
Betyg: L L L.

Anders Svensson, Elfsborg
Bästa citat: Vi ska framför allt spela en bättre fotboll än de två senaste åren. Inte fokusera så mycket på motståndarens styrkor utan på hur vi själva ska anfalla.
Intressantaste citatViktor Prodell har imponerat oerhört på bara några träningar.
Kommentar: I stället för någon av Elfsborgs tre tränare hade arrangören beordrat mittfältare Svensson att komma upp på scen. Väl där var han den som lät mest som en tränare av allihopa. På gott och ont.
Betyg: L L L.

Pelle Olsson, Djurgården
Bästa citatJust nu är backspelarna fler eftersom alla forwards är skadade. Så vi har löst det på det sättet (på en fråga om det är för många anfallare kontra försvarsspelare i truppen).
Intressantaste citat–.
Kommentar: Jag missade tyvärr större delen av Pelles anförande men det verkar å andra sidan inte ha varit något som gick genom bruset. Däremot har vi en intressant diskussion med den nye Dif-tränaren i vår allsvenska podd 51%Fotboll.
Betyg: L L.

Henrik Larsson, Falkenberg
Bästa citat: En lång passning är inte en ful passning i min bok.
Intressantaste citat: Vi ska inte be om ursäkt för att vi är allsvenskan utan tro på vårt spel och göra det på vårt sätt.
Kommentar: Henke lät oss förstå hur han jobbar med den mentala aspekten i Falkenberg: Han vill skapa en tro bland spelarna att de ska kunna försätta berg. Larsson har utvecklat sin kommunikativa sida men bjuder inte på ett korn extra.
Betyg: L L.

Janne Andersson, IFK Norrköping
Bästa citatAndreas Johansson är vårt stora hot. Han gjorde fyra mål i fjol, det vete fan hur det gick till.
Intressantaste citatVi fick inte ut så många assist av Martin Smedberg Dalence eftersom motståndarna klev högre på honom förra året. Nu har vi ersatt honom med en snabb Martin förhoppningsvis (islänningen Arnór Ingvi Traustason).
Kommentar: Ge ”Party-Janne” en scen och en mick och han levererar. Dock får detta betraktas som ett av hans blekare framträdanden genom åren. Står ändå stark i konkurrensen.
Betyg: L L L.

Övriga tränare intervjuades tyvärr inte på scen vilket var ännu en klar miss från arrangörernas (SvFF/Sef/ C More) sida.

Det innebar bland annat att Örebros Peo Ljung aldrig fick chansen att spela ut sitt register. Det är en sång- och dansman som på sikt skulle kunna fylla Nanne Bergstrands rosa kavaj. Nu var det var ingen som gjorde det i år.

Det är nästan så man får lösa entrén till superettans upptaktsträff bara av den anledningen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB