Startsida / Inlägg

VM14BLOGG: Neymar-show – till slut…

av Robbie Lauler

Tidigare i veckan presenterade förbundskapten Felipe Scolari både straffskyttar och frisparksskyttar inför VM. Neymar och Willian (när han är på planen) ska slå frisparkarna nära mål, David Luiz och Dani Alves från distans.

27 minuter in på det första av två VM-genrep fick vi ett kvitto på att beslutet är riktigt (om någon tvivlade). Neymar la upp bollen för den frispark han själv hade ordnat och resten var perfektion: Muren radade upp längs domarens spraylinje, bollen alldeles tillräckligt tätt över hoppande huvuden, precis intill stolpen, utom räckhåll för Panamas målvakt Óscar McFarlaneDe 40 000 åskådarna på Serra Dourada-stadion i Goiânia fick något att jubla över för första gången den här eftermiddagen.

Så långt hade endast Scolari visat tillstymmelse till engagemang. Och möjligen David Luiz vilket resulterat i ett gult kort efter typ tio minuter. Oscar, som hyllades av självaste Zico i brasilianska medier tidigare under dagen, tappade bollar över sidlinjen dit han sökte sig då han inte kom med i spelet i nummer tio-rollen.

Men en bollvinst i mittcirkeln av Ramires visade hur hyperfarliga Brasilien blir med motståndaren ur position. Neymar drev in centralt vilket ledde till frisparken som alltså gav målet. Sedan tyckte Brasilien plötsligt att det var roligt att spela fotboll, ökade bolltempot och började röra på sig. Ett par effektiva dribblingar av Neymar, några explosiva ryck av Hulk på andra kanten följdes upp av Dani Alves som sköt 2-0 med en Romário-tå från 20 meter. Resten av genrepet var spel mot ett mål, precis som de flesta hade misstänkt på förhand. Panama – 36:a på Fifas förvirrade världsranking – är inte med i VM och har aldrig varit.

Det var inte bara spel mot ett mål – det var show också, framför allt från Neymars sida som växte in i en allt centralare roll. Direkt i andra halvlek friställde han Hulk med en klack. Hulk valde yttersidan förbi en övergiven stackars McFarlane. Målet gör sig bra i repris.

Julio César
Daniel Alves, David Luiz, Dante, Marcelo
Ramires, Luiz Gustavo
Hulk, Oscar, Neymar
Fred

Startelvan mot Panama var till nio elftedelar den vi lär få se i VM-premiären mot Kroatien (om alla spelare är tillgängliga): Paulinho vars skada visat sig lindrig kommer att kliva in i stället för Ramires centralt, och lagkapten Thiago Silva går in i stället för Dante i mittförsvaret. Både Paulinho och kapten Silva är gjutna i det bygge Scolari skapade under Confederations Cup

I andra halvlek bytte Scolari ytterbackar, in kom Maicon och Maxwell, medan  ersatte Fred på topp men det är knappast byten som kommer att påverka premiärelvan även om Fred är fortsatt oskarp framför mål efter skadebekymren.

Några reflektioner då efter det första av två VM-genrep (Brasilien möter Serbien i São Paulo 6 juni):

* Hur många gula kort kommer David Luiz att dra på sig under turneringen? Säg så här: Dante lär få spela någon match i alla fall.

* Sprayen gynnar goda frisparksskyttar, det gillar vi.

* Oscars svaga form bör oroa fler än Zico. Kan Willian ta en kantplats i startelvan om Neymar spelas mer centralt?

* Neymar har prickat formen, så många en-mot-en-situationer löste han inte under hela säsongen i Barcelona. Nog för att motståndet inte var det bästa…men att Neymar är i form tror jag vi kan vara överens om. Han låg även bakom inhopparen Willians 4-0-mål.

* Hulk behåller greppet om en startplats. Jag har börjat gilla hans yttersidor, inte bara avsluten utan framför allt de snärtiga passningarna. De är Zico garanterat mer nöjd med som själv var ohotad på just området öppnande-passningar-med-yttersidan.

* Målvakten Julio César testades för sällan för att det ska gå att säga var han står. Just målvaktssituationen är en het diskussion runt A Seleção. Igen.

* Brasilien har knappast råd att vara så trögstartade mot bättre motstånd. Men det vet de förstås om.

Hur var det då med straffskyttarna som Scolari redan offentliggjort? Jodå, de här fyra spelarna handlar det om:
1. Neymar.
2. Fred.
3. Marcello.
4. David Luiz.

Eftersom Neymar var på planen var det han som skulle klivit fram i slutet när Panamas Gomez tog med hand i straffområdet. Men domaren tog tillbaka det röda kortet och någon straff blev det inte heller. Varför förstod jag inte riktigt – bestämt på förhand kanske? – men det spelade mindre roll då Brasilien sedan länge kört över Panama totalt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB