Startsida / Inlägg

Vad det egentligen handlar om

av Robbie Lauler

Jag hör att vissa börjar tröttna. De ”orkar inte längre”, säger de. Det handlar om Sverigedemokraternas framgångar.

Äh, kom igen. Det är bara att mala på. Om SD så skulle få 20 procent av rösterna, är det mot de 20 procenten vi andra får fortsätta att argumentera. Aldrig vika en tum. Fortsätta att försöka visa vad Sverigedemokraterna är för ett parti.

För partiet Sverigedemokraterna handlar det inte om samhällsekonomi.

Det har senaste dagarnas debatt visat tydligt.

Det handlar inte om huruvida invandringen är en kostnad – eller något som faktiskt bygger vårt samhälle starkare ekonomiskt.

Att beskriva invandringen som en gigantisk kostnad är Sverigedemokraternas metod för att nå deras mål, för att fånga upp oroliga väljare, populism.

Partiet Sverigedemokraterna vill i grunden något helt annat än det som ryms i diskussionen om invandring är en kostnad eller intäkt.

Sverigedemokraterna ser ”nationalismen som det enskilt viktigaste verktyget i arbetet med att bejaka den gemensamma identiteten och samhällets inre solidaritet”.

Sverigedemokraterna definierar ”den svenska nationen i termer av lojalitet, gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur. Medlem av den svenska nationen kan man enligt vår uppfattning bli genom att antingen födas in i den eller genom att senare i livet aktivt välja att uppgå i den. Som infödd svensk räknar vi den som är född eller i tidig ålder adopterad till Sverige av svensktalande föräldrar med svensk eller nordisk identitet”.

Allt det här uttrycks i ett officiellt principprogram på SD:s egen hemsida. Du behöver inte studera det särskilt länge för att inse att det är kärnan och visionen. Eller som Björn Söder säger under ett tal som Niklas Orrenius återger i den avslöjande DN-intervjun:
– För att demokratin ska fungera krävs konsensus kring frågan om vilka som utgör folket.

Det är nyckelmeningen som diskussionen borde kretsa kring.

”Folket” är – utöver den som SD ovan definierar som ”infödd svensk” – följande människor enligt partiets eget principprogram:

”Som assimilerad till den svenska nationen räknar vi den med icke-svensk bakgrund som talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation”.

Björn Söder säger: För att demokratin ska fungera i Sverigedemokraternas Sverige krävs konsensus att det är det här som är ”folket”.

Övriga blir per definition motståndare till en fungerande demokrati i Sverigedemokraternas Sverige, vare sig de står för demokrati eller inte. Det är vad Söder och SD lyfter fram som en av partiets viktigaste visioner.

Något hårddraget måste du alltså snacka flytande svenska, gilla sillmackor, vara intresserad av Höganäskrusets historia och heja på svenska landslaget – annars är du ett hot mot demokratin. Och har du dessutom utländsk bakgrund och skulle protestera lite för våldsamt mot detta, då riskerar du till råga på allt skrivas in i ett särskilt register.

Jag har samisk bakgrund på mammas sida, estnisk på pappas, snackar den bredaste göteborgskan, käkar helst kebab, är totalt ointresserad av Höganäskrus och håller på Brasilien i fotboll – det går inte att utesluta att jag i Sverigedemokraternas Sverige hade riskerat fängelse, registrering och utvisning. I så fall till ett land jag aldrig har bott i.

Mot sådana visioner kan jag aldrig vika en tum.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB