Startsida / Inlägg

Bland kärringar, kineser och Reine Almqvist

av Robbie Lauler

En av de bästa sakerna med att bevaka landslaget är att du får träffa Reine Almqvist. Det är en riktig fotbollsmänniska. Han har varit med överallt, i alla tider, i ur och skur. Det är också en mycket varm och omtänksam människa, en lite udda fågel i landslagsledningen men framför allt är Reine en historieberättare av rang.

I dag bjöd han som vanligt oss journalister på visdomsord – ”Har man haft en bra kväll kan man inte ha en bra dag” – och tidigare i veckan drog han historien om ”Karla” Larsson.

Karl-Henrik ”Karla” Larsson var en bohem som spelade i Blåvitt och Bajen, och Reines historia handlade om ett Kamratmöte på Ullevi på 1960-talet. ”Karla” Larsson var vänsterytter och hade IFK Norrköpings ettrige högerback Bo la Fleur (namnet!) emot sig. Enligt Reine snurrade ”Karla” Larsson upp Bo la Fleur så till den milda grad att högerbacken efter matchen tog av sig skorna, slängde dem i soptunnan, förkunnade att ”Nu slutar jag!” och sedan satte han aldrig foten på en fotbollsplan igen. Bland annat ska ”Karla” Larsson ha promenerat fram mot la Fleur och ställt sig för att stretcha ljumskarna. När la Fleur trodde att han kunde ta bollen, då var ”Karla” Larsson snabbt på tå igen och stack förbi och slog ett inlägg.
– Inför 39 000 åskådare, sa Reine och höjde rösten:
– 39 000!

En annan gång, i en B-lagsmatch på Valhalla, berättade Reine, dribblade ”Karla” Larsson runt bland motståndarna, la bollen på mittpunkten, drog ner brallorna och visade röva, tog bollen och dribblade vidare.

Det bästa med Reine är att allt han säger är sant, tyvärr är de bästa av hans historier otryckbara eftersom de hade tvingat folk från hus och hem.

Som Reine säger: ”Har man haft en bra kväll kan man inte ha en bra dag”.

Mer då?

Jodå, det var träning också. Att döma av den blir startelvan följande (nya jämfört med Elfenbenskusten-matchen i fet stil):

Johan Larsson, Johansson, Sebastian Holmén, Augustinsson
Simon Gustafson, Lewicki, Rohdén
Niklas Bärkroth, Mikael Ishak, Elmander

…vem som står i mål vet jag inte. Antingen kör mr Shining vidare på Robin Olsen eller låter någon av Karl-Johan Johnsson och Oscar Jansson visa upp sig. Det framgick inte av träningen.

…men det är som Reine säger: Robin Olsen är riktigt bra.

Jag tycker det är lite konstigt att mr Shining inte ger Anton Tinnerholm chansen från start, det är han värd efter insatserna i Champions League. Tinnerholm har ”misshandlats” lite det här lägret, fått spela vänsterback på träningarna, byttes in som högerytter mot Elfenbenskusten, flyttades sedan över till vänsterbacksplatsen och nu är han alltså utanför laget igen vad det verkar.

…men det är som Reine säger: Bo la Fleur hade det värre.

Jag pratade med Anton i dag och frågade hur han såg på situationen och han var förståndig nog att vara diplomatisk:

– Att göra debut är stort, det är något man har drömt om sedan man var liten, klart att det är kul, sedan trodde jag kanske inte att jag skulle vara högerytter och vänsterback men…
…det trodde inte vi heller?
– Nä men jag spelar där Erik säger att jag ska spela, det är inte mer än så, det var bara roligt att göra debut. Sedan är det roligt att vara här.
Vet han inte att du är högerback?
– Nja, jag vet inte, jag har ju spelat högerytter några gånger i Malmö men inte så många gånger kanske. Det är perfekta förutsättningar här så det är upplagt för bra fotboll.
Finns det en besvikelse att du inte får spela på din riktiga plats?
– Nja, jag vet inte, jag kände ganska tidigt att jag skulle börja på bänken, då blev det mer en bonus att jag fick spela överhuvudtaget.

…det är som Reine säger: ”Karla” Larsson hade snurrat upp dem allihopa.

Efter en diskussion med en spelare som först tyckte att jag drivit en kampanj mot honom, sedan ändrade sig till att jag inte hade underlag nog att bedöma honom efter fyra träningar, susade vi ut till golfen. Vi är ju ett blandat och öppensinnat gäng som är här, med hjärtat på rätt ställe, med sunda värderingar, kanske inte alltid vid sunda vätskor men åtminstone ett gäng som vill väl. Dock kan jargongen ibland låta som den är tagen ur Familjen Flinta. Som i bilen nyss när vi mötte ett annat fordon:
– Var det en kärring som körde?
– Nä, det var en kines.
– Han tittade snett på dig.

…det är som Reine skulle ha sagt: Ni har en del att jobba med, ni också.

Tog taxi hem från golfen, chaffisen hde massa frågor om tävlingen, jag svarade ”Yes”, ”Yes” och ”Yes” innan han tystnade.

…vad han frågade om? Det vete fan.

Dagens Bild får bli Reine i full färd med att berätta en av sina anekdoter…

Skärmavbild 2015-01-17 kl. 11.49.21

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB