Startsida / Inlägg

Defintivt allsvenskt tips 2015

av Robbie Lauler

Efter mitt traditionsenliga preliminära tips, som jag skrev ihop häromveckan, har Bibelredaktören nu begärt att få veta hur allsvenskan 2015 slutar.

Så efter att ha slitit mitt hår ytterligare en sväng, funderat, lyssnat och resonerat, är det dags att leverera det lika traditionsenliga definitiva allsvenska tipset.

Lite tråkigare, lite mer realistiskt.

1. Malmö FF

Det är helt enkelt svårt att hitta logiska argument för att Malmö inte ska vinna ett tredje år i rad men allsvenskan har en skön tradition av oförutsägbarhet, så det är mest det konkurrenterna får hoppas på.

2. AIK

Bredden och valmöjligheterna finns där, AIK gick på för många minor mot sämre placerade lag i fjol, har de lärt läxan och kan kapitalisera på publikenergin ska Gnaget kunna hota, ja till och med bryta MFF:s dominans.

3. IF Elfsborg

Helt klart är att Elfsborg har många intressanta alternativ, och den tempofotboll de spelade i fjol var imponerande när den fungerade. Plus en av allsvenskans bästa målvakter i Kevin Stuhr Ellegaard.

4. IFK Göteborg

Blåvitt är kanske det mest svårbedömda laget inför årets allsvenska. Offensiven imponerar, det gör inte defensiven (sitter med Rogne?), men spelarmaterialet passar ändå nye tränaren Jörgen Lennartssons fotbollsfilosofi bra.

5. BK Häcken

Spännande att se hur Peter Gerhardsson väljer att ta sig an årets allsvenska, tidigare seriens mest utpräglade 4-3-3-lag. Sitter 3-5-2 från start? Mohammed Abubakari in, Oscar Lewicki ut är en annan nyckelförändring.

6. Kalmar FF

Rasmus Elms vara eller icke vara återstår att se men även utan honom är det en stark trupp nya tränaren Peter Swärdh har att förvalta. Och det brukar Swärdh kunna göra bra.

7. Helsingborgs IF

Har HIF den där riktiga, riktiga spetsen att slå sig hela vägen in bland topplagen? Nja, där saknas nog en mittback till, en vassare striker men det går inte att helt räkna bort ”Henke-effekten” i år.

8. Hammarby IF

Hammarby har en klok ledningen som inte låter förivra sig. De nyförvärv som har gjorts är för att metodiskt arbeta sig in i allsvenskan (Måns Söderqvist viktig). I år kanske Bajen kan skita i tabellen men framöver lär de finnas med högre upp.

9. IFK Norrköping

Framför allt poängspelaren Niklas Bärkroth lär bli ett tillskott som gör livet surt för många motståndare. I anfallet finns både konkurrens och kvalitet, snarare är det målvaktssidan som är IFK Norrköpings största problem.

10. Djurgårdens IF

Nio nya spelare men värt att betona att det är skickliga yrkesmän som värvat och ska sätta ihop det (”Super-Bosse” och ”Gefle-Pelle”). Att Kenneth Höije är en av allsvenskans bästa målvakter gör det hela tryggare.

11. Örebro SK

Skadan på ”Crespo” Kamara oroar, och det ser lite vingligt ut defensivt vilket är anledningen till att jag fortfarande inte är övertygad om att ÖSK upprepar fjolårets sjätteplats. Underskattades i fjol?

12. Åtvidabergs FF

Nye tränaren Roar Hansen har mängder av rutin att förfoga över. Därför ska Åtvidaberg inte behöva rasa ner i någon bottenstrid men kanske når de inte heller den placering de brukar sluta på (åtta) heller.

13. Gefle IF

Det vore ju för tråkigt för alla Gefle-fans om året då nya arenan invigs också blir året Gefle trillar ner. Så ska det inte behöva bli sett till truppens och föreningens erfarenhet av att överleva bottenstrider.

14. Gif Sundsvall

Anfallsparet, centrala mittfältet och att Gif Sundsvall kan fortsätta med samma stomme, och samma tränare, talar för att den allsvenska resan inte behöver bli ettårig den här gången.

15. Halmstads BK

HBK:s tyngsta och viktigaste värvning är mittbacken Mohammed Ali Khan som ni säkert minns från Häcken, och nu är tillbaka i allsvenskan efter år i Kina. Räcker det för att fixa nytt kontrakt? Jag är inte övertygad ännu.

16. Falkenbergs FF

Här måste jag i rimlighetens namn vara lite konsekvent för en gångs skull. Om Falkenberg såg svaga ut i fjol ser det ännu tunnare ut i år. Och jodå, jag har renoverat lägenheten.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB