Startsida / Inlägg

Om startelvor, uttal och Anna Lindh

av Robbie Lauler

Det var länge sedan jag var i Polen senast. Under EM 2012 var vi fast i Kiev hela tiden, och när Sverige åkte ut drog jag hem. Så vi får backa bandet till 2003, EM-kval, Sverige vann med 2-0 (Nilsson, Mellberg) och var kvalificerade för Portugal. Det var en märklig och hemsk kväll eftersom hemma i Sverige hade utrikesminister Anna Lindh blivit knivhuggen. Dödsbeskedet kom tidigt på morgonen efter men när vi skulle trycka tidning på natten var det svårt att hitta balansen mellan glädjen över ett EM-avancemang och sorgen över ett makabert dåd där en toppolitiker svävade mellan liv och död.

Då var vi Katowice, nu i Wroclaw och de minnesbilder jag tar med mig härifrån är mer positiva. Jag gillar Polen. Det är varmt och behagligt, extremt billigt och finns en hel del att titta på. Nästa semester ska jag bila genom Polen.

Ett par trehundra Blåvittfans är på plats på Miejski-stadion i kväll som rymmer 42 000 och byggdes inför EM 2012. En bra fotbollsarena, och totalt väntas runt 20 000 åskådare till matchen.

…eller som Kapten Bjärsmyr sa till Nils Wiberg när han kom in på Miejski-stadion när träningen skulle börja igår:
– Ta fram kortet nu, Nisse, och fixa en sådan här arena åt oss.

Jörgen Lennartsson påtalade att det kommer bli stort tryck från hemmafansen, och att en offensiv anstormning är att vänta. Det gäller för Blåvitt att stå emot den eventuella blåsten, att de erfarna spelarna tar det ansvaret, för att laget sedan ska växa in i egna spelet.
– Ett bortamål betyder väldigt mycket, sa Lennartsson och menade att det inte blir någon superdefensiv.

Polska medier fokuserar på vänsteryttern Robert Pich som ska göra livet surt för Emil Salomonsson, själv skrev jag om Haitam Aleesamis resa från norska andraligan till Europa där han ska stoppa Slask Wroclaws störste stjärna, portugisen Flavio. Alla är överens om att kantspelet är polackernas styrka. Svagheterna fokuseras till brasilianske vänsterbacken Dudu som har en bra fot men är fladdrig. Något för Jakob Ankersen och Salomonsson att utnyttja.

Det råder delade meningar om slagstyrkan på detta polska lag, Reine Almqvist påpekade exempelvis att Helsingborg besegrade dem med totalt 7-1 2012. Då var Slask Wroclaw mästare, i våras slutade de fyra. Jag tycker att vi ska kunna ställa kravet på en allsvensk serieledare att de ska klara den polska ligafyran, speciellt som de inte är i säsong ännu. Men Blåvitts Europaresultat under 2000-talet har inte direkt imponerat.

Slask Wroclaw? Det uttalas slånsk rochlaf eller något åt det hållet (tjlounsk wrotsuaw är ett annat bud). På presskonferensen blev jag ombedd att hjälpa polsk tv med uttalet på IFK-spelarna och var lite frestad att plantera Lasse Vajb för de polska tittarna men så roligt ska vi inte ha det. Just Lasse Vibe är annars en av få spelare som medierna tycks känna till här nere.

Gustav Svensson störs som bekant av en krånglande baksida lår men provocerade med maxlöpningar och snabba stopp under sista träningen. Han höll för det, och om det inte blivit någon reaktion under gårdagskvällen/idag kommer han till spel från start.

Vibe bildade anfallspar med Mikael Boman på samma träning.

…när jag skulle hjälpa de polska medierna med IFK:s preliminära startelva (medier ”byter” alltid elvor med varandra inför internationella matcher) så hojtade Jörgen Lennartsson i bakgrunden att Blåvitt skulle spela 3-5-2 med libero. Den hjälpte jag honom dock inte med men snyggt om ”Jögga” är så kall att han överraskar med ett 3-5-2.

Så här kan det se ut i kväll:
IFK GÖTEBORG (4-4-2)
Alvbåge
Salomonsson, Rogne, Bjärsmyr, Aleesami
Ankersen, Svensson, Eriksson, Rieks
Vibe, Boman

SLASK WROCLAW (4-2-3-1)
Pawelek 
Zielinski, Celeban, Kokoszka, Dudu 
Hatley, Holota 
Flavio, Grajciar, Pich 
Kielb

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB