Startsida / Inlägg

Hatten av för gott

av Robbie Lauler

Malmö FF, Markus Rosenberg och de stormande fansen på Swedbank stadion har av egen kraft kvalificerat sig för Europa League, de har åter chansen att nå Champions League, svensk klubblagsfotboll visar på nytt att den är att räkna med i Europaspelet, det finns säkert bakåtsträvare (är det rätt ord?) som fortfarande menar att detta inte är bra men om man då menar att motsatsen vore bättre så anmäler åtminstone jag en avvikande inställning.

Jag skrev efter första mötet mellan Malmö FF och Red Bull Salzburg att den demokratiska föreningen hade närmat sig groggvirkeaktiebolaget jämfört med i fjol: Då kanske Malmö vann en av tio matcher, nu tre av tio. Efter i dag är jag beredd att säga att de vinner sex av tio men då kanske jag överdriver.

I fjol var Malmös Europasuccé en tillfällighet, i år är det en trend.

Tre mål på en halvlek räckte i alla fall för att jag skulle ta av mig hatten, och lägga undan den för gott.

I andra halvlek såg vi förvisso ett juniormisstag av Adu vid utvisningen men utöver det spelade MFF ungefär så cyniskt som lag på den här nivån brukar göra, det var inte den vackraste fotbollen för en objektiv betraktare men jag tror att Malmö och de stormande fansen på Swedbank stadion skiter rätt blankt i det i dag – vilket lag och vilken supporter hade inte gjort det om de varit i motsvarande situation?

Lika stark som den här prestationen var – att vända 0-2 till 3-2 och avancemang utan Markus Halsti – lika tveksam måste ju MFF:s inställning till allsvenskan betraktas. Och tur är väl det eftersom något annat lag lär vinna den, variation är en dygd.

Oavsett MFF:s succéinsats i kväll så behöver de troligen fortfarande vinna tio av tolv återstående matcher, jag har som sagt att svårt att se det hända om det inte sker en remarkabel attitydförändring till matcher som Åtvidaberg borta.

I övrigt har jag inte så mycket mer att tillägga än att påminna om den krönika jag skrev i Sportbladet häromveckan, den som handlade om allsvenskan som en ny stormakt i Europa. Fortfarande lätt tillspetsad men klart relevant.

…som Rosenberg sa i tv-intervjun nyss när på frågan hur vändningen varit möjlig?
– Vi vet hur man gör det.

Ja de vet ju det, Malmö FF, Markus Rosenberg och de stormande fansen på Swedbank stadion.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB