Startsida / Inlägg

Vad fan håller vi på med?

av Robbie Lauler

Fick mejl från Arne Fredholm, ordförande i Stockholms domarkommitté i går kväll.

Han är upprörd och frustrerad, och det blir jag också när jag läser (även på ordförande Fredholms eget språkbruk om jag ska vara ärlig).

Vad fan håller vi på med?

Den här verkligheten för fotbollsdomare – som SVT också beskrev i en granskning härom veckan – måste vi gemensamt vrida tillbaka.

Det går inte att ha en sådan respektlös attityd mot fotbollsdomare i längden.

Domaren kommer till matchen för att göra sitt bästa – respektera det.

Vi har de domare och den domarkvalitet vi förtjänar – punkt.

Domarkvaliteten i Sverige är skyhög jämfört med de flesta andra fotbollsländer.

Om vi ändå vill förbättra domarstandarden är knappast våld, hot och hat vägen framåt. Konstruktiv kritik, absolut, men lösningen är att göra yrket mer attraktivt, att locka fler multibegåvningar som Jonas Eriksson, att få ett större urval av personer att välja mellan.

Det är dags för en attitydförändring från de aktivas sida, spelare, tränare, från publiken, fansen, från klubbledarna och från medierna. Det går inte att hålla på med uttalanden som Björn Wesströms om snickaren som inte kan slå i spiken. Det är dags att börja acceptera alla domslut, att på allvar förstå att domare kommer göra misstag i matcher men inget blir bättre av att bemöta dessa misstag med våld och hot, hat och raseri.

Att vara fotbollsdomare, särkilt på högre nivå, är fruktansvärt svårt. Om du inte begriper det, ställ där dig själv och döm om du inte är nöjd, svensk fotboll behöver fler domare.

Här är Arnes mejl, jag håller som sagt inte med om allt han skriver, det behöver man inte göra men nog finns här ett perspektiv kring domarnas situation som förtjänar att lyftas, för fotbollens skull:

”Hej!
Jag heter Arne Fredholm och är ordförande i domarkommittén i Stockholms fotbollförbund. En för tillfället väldigt frustrerad sådan. Du, som alla andra, vet vad som hänt i Göteborg de senaste dagarna. Först i matchen mellan Göteborg och Malmö och sedan mellan Häcken och Malmö.

Här i Stockholm fick en 19-årig domare bryta en match i P18/19 efter våld och verbal förnedring. Detta var i fredags kväll. Igår (lördag) blev en 20-årig domare skallad av en spelare som straxt innan hade blivit utvisad. Tidigare i matchen avvisades ledaren i det aktuella laget grovt. Detta var en match i div 7.

Vi inom fotbollen måste agera hårdare mot detta. Även ute i landet har det blivit värre. Där är det dessutom brist på domare. Jag har idag sökt mina kollegor runt om i landet och kan konstatera att av de som svarat (Västernorrland, Uppland, Östergötland och Dalarna) är det bara Norrlänningarna som inte haft några incidenter hittills i år.

Nu måste alla (makthavare, media, klubbar, ledare) gemensamt ta tag i den brist på respekt som finns inom fotbollen.

Läs gärna mina (något frustrerande) rader på http://blog.fredholm.biz

Jag hoppas du kan ta upp detta på ett eller annat sätt”.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB