Startsida / Inlägg

Vi måste prata om Vigge

av Robbie Lauler

Först hade jag inte tänkt blogga om Luxemburg-Sverige, vinsten var så förväntad. Lars-Jans första seger, en typisk Lars-Jan seger: 1-0 borta när alla förväntar sig större segersiffror.

Anfallsparet, kom det i gång? Nä, inte riktigt. Högerbacken Mikael Lustig skickade bollen i mål efter hörna, bra avslut visserligen, och cool assist av Marcus Berg som la upp för skottläget smart och kallt.

Berg var helt okej (Marcus alltså, inte Carina) men John Guidetti syntes egentligen bara tre gånger: Under nationalsången, vid haveriet till synkroniserad discomålgest (vem avgår?) och när han blev utbytt. Guidetti kan göra mycket nytta med sina löpningar men det här var inte hans typ av match, för låg motståndare.

(Apropå nationalsången noterade jag att ett par av spelarna inte sjöng, och det är glädjande att se att vi har ett landslag där alla inte är tvingade att göra samma sak).

I paus ringde jag sex olika telefonnummer för att få tag på Janne Anderssons fru, borde förbundskaptenen byta in Ola Toivonen redan i halvtid? Jag fick aldrig tag på Ulrika vilket var synd, övertygad om att hon hade levererat.

Efter slutsignalen twittrade jag att det här var fan inte mycket att skriva hem om, grattis Janne till första segern, sedan hyllade jag Victor Nilsson Lindelöf som inte satte en fot fel på den här nivån. Den unge mittbacken hyllades även av förbundskapten Andersson i Simon Banks tv-studio efteråt: ”Victor kommer bli en storspelare om han inte redan är det”, sa Janne och Kim Källström lät honom prata till punkt, det var hyggligt. Källström hade inför matchen avbrutit Bank två gånger, kanske var det Simon som pratade för länge, de får jobba på samhandlingen, som det heter. Kim är en lovande expert, han är till och med riktigt bra redan men hur relevant känns han om något år, när han är långt från landslaget?

…just det ja, då har inte Discovery kvar rättigheterna längre så det är inget problem.

Jag håller fortfarande Hans Backe som Sveriges bästa tv-expert om vi enbart tittar på yrkesskickligheten, själva hantverket.

Men nu var det inte tv-experter vi skulle prata om utan Victor Nilsson Lindelöf. Vi måste prata om Nilsson Lindelöf. Har den totala hyllningen ännu skrivits? Jag har i alla fall inte läst den.

Den kommer här.

(Först ett snabbt resonemang om vad han heter: Han har ett långt och krångligt jävla namn, Källström snubblade på det åtminstone tre gånger och då har de ändå spelat ihop. Victor Nilsson Lindelöf, det är ett helt alfabet, det går inte. Sedan det här VNL som dyker upp här och var…det funkar inte heller, det är ett djävulens påfund. VNL låter som en venerisk sjukdom alternativt en holländsk fotbollsliga så lägg ner.
Lösningen är mycket enkel:
I Västerås kallas han för ”Vigge”. Victor Nilsson Lindelöf = ”Vigge”. Kan någon se problemet här? Inte? Bra, kör på ”Vigge” då).

Nästa fråga: Har alla verkligen förstått vilken mittback svensk fotboll fått fram här? Grabben är nyss 22 år fyllda och spelar redan som när Nesta stod på toppen av sin elegans (nåja). Titta hur sällan ”Vigge” hamnar fel, hur rent han kliver in i alla dueller, hur modernt han transporterar bollen framåt i planen. Han är så närvarande i matchen att fokuset på nästa duell alltid kommer naturligt. Han agerar i stället för att reagera. Se och lär, kids.

Han är snabb, elegant, bollskicklig, fysisk, spelintelligent, ja allt som svensk landslagsfotboll just nu törstar efter återfinns i en och samma fotbollskropp: Victor Nilsson Lindelöfs.

Eller ”Vigge” som han kallas.

Han är snygg också, det är inte heller fel. Det finns nämligen två typer av mittbackar: Snygga mittbackar och fula mittbackar. Båda fyller sin funktion på planen. ”Vigge” hör till de snygga.

Ovanpå allt detta har han förutsättningar att bli ett stort affischnamn utåt för svensk fotboll. Det handlar inte bara om ”Vigge” själv utan hans flickvän (eller fästmö om hon fick bestämma själv): Maja Nilsson. Fotbollsfrun 2.0. Driver ett väldigt underhållande Twitter-konto, och har precis börjat blogga. Nu väntar vi bara på att Maja ska bli sist i världen med en podd också. Men hon skriver med finness, tillräckligt privat för att det ska bli en intressant inblick i ett liv. Det bästa av allt: Landslagschef Lasse Richt kan inte göra ett skit.

Jag hoppas att de hänger ihop i tider då institutioner som Brangelina havererat och Berg har flyttat ut (Carina alltså, inte Marcus). Frågan är vad de sedan ska heta: Victor Nilsson Nilsson? Eller Maja Nilsson Lindelöf?

Om ni inte har fattat det ännu: Sverige har fått fram en mittback som Benfica kan kränga för sisådär 300-400 miljoner, vars talang är plågsamt överlägsen landslagskamraternas, som dessutom har alla förutsättningar att väcka liv i det avsomnade gamla konceptet ”Superswedes”.

Får svensk fotboll fram två till inom de närmaste åren kan EM 2020 bli ett roligt mästerskap. Några som redan ställt sig i kön är Joel Asoro och Alex Isak.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB