Startsida / Inlägg

BLOGGÅRET 2016

av Robbie Lauler

ÅRETS…

…LAG:
Östersunds FK. Stod för den största, lagmässiga prestationen i årets allsvenska: Kombinationen unikt spel med unikt bra resultat (för en debutant). ÖFK gick ut hårt mot Bajen för att sedan bara öka.

…MÄSTARE:
Mesta mästarna från Malmö. Tog det historiska nittonde guldet, ett fler än IFK Göteborg nu. Sånt svider, tro mig.

…MEST BORTGLÖMDA LAG:
Halmstads BK. Aldrig tidigare har ett allsvenskt avancemang kommit så i skymundan som när HBK besegrade Helsingborg på Hoolympia. Icke desto mindre välförtjänt, givetvis.

…MEST BORTDÖMDA LAG:
Häcken. Fick tre straffar emot sig mot Hammarby – vann med 4-2 ändå.

…ÖGONBLICK:
När Henrik Larsson gjorde sig redo för strid mot huliganerna. Upp med garden, lätt studsandes på tå. Den scenen finns ju egentligen inte.

…SPELARE:
Runár Mår Sigurjónsson, Gif Sundsvall. Ingen enskild spelare var så betydelsefull för sitt lag som islänningen Sigurjónsson. Sedan rakade han av sig skägget, och drog till Grasshoppers för att dominera där också. Älskar Sigurjónsson.

…RUBRIK:
Rúnar Sigurjónssons ikoniska skägg – nu ett minne blott” (Sundsvalls Tidning).

…SKÄGG:
Sigurjónssons IKONISKA skägg i all ära – när det handlar om just skägg kommer ingen närheten av Malmö FF:s engeripaket Jo-Inge Bergets: Vilket omfång, vilken passform, vilken  m a k a l ö s  spänst i stråna:
skarmavbild-2016-12-16-kl-14-31-50

 

TRÄNARE:
Allan Kuhn vann guld – och fick sparken.
Eller så här:
Vann guld på första försöket – fick sparken direkt.
Själv förstod Kuhn ingenting, sa han.
Well, kanske inte årets bästa tränare men årets bästa tränarstory var det.

 

…MANAGER:
Östersunds engelske filosof Graham Potter ska väl med på den här listan också.

…SMEKNAMNET-SOM-FÖRSVANN:
”Party-Janne”. Läs hela historien här.

…SPORTCHEF:
Azad Budak, AFC Eskilstuna. Sägs vara svensk fotbolls hårdast arbetande man. Den journalist som tar rygg på Azad någon vecka under Silly Season lär komma hem med ett läsvärt reportage.

…VD:
Mikael Ahlerup. Aldrig tidigare har väl en fotbolls-vd legat så centralt i nyhetsflödet som AIK:aren Ahlerup under året. Gjort ett gott jobb för Gnaget trots illvillig kritik från ljusskygga figurer.

…PAMP:
Det finns fan inga riktiga pampar kvar i svensk fotboll längre. Tragiskt.
(Fotnot: Inom allsvensk fotboll kännetecknas pampen av en äldre, välbeställd man från Skåne med en gedigen position inom det lokala näringslivet, lätt rundlagd och klädsamt tunnhårig som blir oproportionerligt rasande över bagateller medan all tyngre kritik rinner av likt vatten på en gås).

…ÖVERRASKNING:
Are you Sirius?

…VILKEN ELM?
Rasmus, utan någon som helst tvekan.

…VILKEN J-SÖDRA-THELIN?
Det vete fan.

…STARKASTE KLUBBLEDNING:
Malmö FF fastnade för kontroversiella valet Magnus Pehrsson trots skarpa reaktioner från omvärlden. Så agerar en stark klubbledning.

…SVAGASTE KLUBBLEDNING:
Djurgården förlängde med tränaren Pelle Olsson för att de trodde på honom, sparkade honom nån vecka senare när fansen gnydde. Så agerar en svag klubbledning.

…REKYL:
AIK-topparna Grundström & Segui gick till en vettlös attack via sociala medier mot domare Markus Strömbergsson efter en förlust mot Malmö FF.
Ska jag leda dig till optikern Markus Strömbergsson?” skrev Segui bland annat.
Några månader senare leddes både Grundström & Segui ut ur AIK:s styrelse av supportrar och valberedning.
Därmed ökar Gnagets chanser kanske att få domsluten med sig, nu när deras förtroendevalda inte beter sig hursomhelst mot domarkåren.

…AFFÄR:
Oaktat hur det nu gick till lyckades IFK Göteborg få in 15 miljoner kronor på kontot för Gustav Engvall. På kontot, alltså – efter alla procent och avdrag hit och dit. Och 15 jävla miljoner är bra sett till vad Engvall åstadkommit i allsvenskan.

…SÅGNING:
Han kommer från Utsikten i divison ett – jag kommer från Bundesliga”.
Vi kan väl enas om att Öis-tränaren Marcus Lantz vann ordkriget mot avgående sportchefen Janne Carlsson.

…SUPERTALANG:
Givetvis Alexander Isak, 17. Kommentarer egentligen överflödiga men mognadsnivån sticker ut. Isak kan saker som 17-åring som andra forwards försöker lära sig hela livet utan att lyckas.

…KRAV:
Hämtar jag från Gnagarforum: 200-250 miljoner för Isak, annars MÅSTE sportchefen Björn Wesström avgå (förbjuden smiley).
skarmavbild-2016-12-16-kl-14-39-56

 

 

 

PENSIONÄRER:
Markus Rosenberg, 34, råkade fälla Nils-Eric Johansson, 36 med en passning till Patrik Carlgren. Säsongens dråpligaste sekvens, kolla själva eller fråga Rikard Norling. Ett år till blir det, 2018 kan ”Mackan” och ”Nisse” spela boule ihop istället.

…JUNIOR:
Fredrik Jönsson, Sportbladet. Få unga män klär så bra i vit hatt som Junior-Jönsson. En kvalitet att bära med sig genom hela livet.

…TOMHETEN-SOM-UPPSTÅR:
När man inser att Hammarby har kickat Nanne Bergstrand.

…VÄRVNINGSBOMB:
Andreas Isaksson till Djurgården.

…FLOPP:
Falkenbergs FF värvade Akseli Pelvas från finska SJK. Anfallarens första 13 matcher i FFF slutade med förlust, den fjortonde blev oavgjord, sedan lämnade Akseli Pelvas ”Laget vid havet” med de mindre smickrande statsen noll segrar, ett kryss och 13 förluster på 14 försök.

…MÅLVAKT:
Johan Wiland, Malmö FF. Urstark säsong.

…GLÄDJEVRÅL:
Peter Gerhardsson när allsvenskan fick gemensam matchboll i somras.

…GLÄDJEVRÅL 2:
Pelle Olsson är tillbaka.

…MATCH:
Sverige-Iran. Årets viktigaste fotbollsmatch i Sverige. Trots all kritik förbundet fick.

…HÄR DÖR FOTBOLLEN:
Nu testas att pausa spelet för att domarna ska få tillgång till tv-bilder på tveksamma situationer. Början till slutet för fotbollen som vi känner den. Tvi.

…SUPPORTERKLUBB:
”Falkarna”, Östersund FK, visar att en annan väg är möjlig. Fördöms av en del elitfans runt storklubbarna. Men förklara för mig vad det är för skillnad på en ljusshow och bengaler? Det är väl engagemanget som är det centrala? Man samlas för att göra något konstruktivt tillsammans. Dessutom är nödblossen olagliga till skillnad från ”Falkarnas” arrangemang. Så fortsätt kämpa, ni är på rätt väg, ni har folket bakom er.

…”SUPPORTERKULTUR”:
På Gamla Ullevi kastade en firmakille knallskott, på Tele 2 Arena lämnade maskerade män läktaren för att slåss med polis i protest mot Djurgårdens dåliga resultat och enligt samma logik skulle familjen Larsson attackeras efter Helsingborgs degradering.
Enligt firmakulturen är det rätt att agera så här om resultaten blir för dåliga. Det är samhället, spelare och övriga supportrar som måste förstå frustrationen, förstå att vi gör något.
Allt detta är ingredienser i en destruktiv, världsfrånvänd firmakultur – och avståndet till de goda supporterkrafterna är tyvärr tyvärr för smalt i dag.
Även om de goda supporterkrafterna aldrig skulle ta till handgripligheter sjunger de samma ramsor, delar samma påklistrade hat mot andra supportrar, de nöjer sig inte med den rivalitet spelet på planen bjuder samt accepterar en logik som säger att man bör markera när det är nog.
De goda supporterkrafterna behöver förflytta sig en bra bit åt sidan, öka avståndet och överge hatkulturen en gång för alla. Sluta att vara syret som är de mörka krafternas livsluft när de gång på gång kommer undan med våld och hat.

…SUPPORTER:
Robert Laul. Håller på alla lag, enligt de allsvenska fansen. Särskilt…alla lag.

…LJUDTEKNIKER:
Ibland får man dock lov att skratta åt eländet vilket den här lilla berättelsen hjälper oss att göra: I våras attackerades två TV4-journalister på Tele 2 Arenas pressläktare av en Djurgårdssupporter (en före detta firmakille).
Avspärrningar saknades, inga vakter fanns på plats.
Bråkstaken stoppades till slut av en ”polis som inte var i tjänst” som såg vad som hände och ingrep snabbt och resolut.
Det blev senare rättegång där supportern dömdes för misshandel och olaga hot till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.
Så hur var det egentligen med ”polisen som inte var i tjänst”?
Jo, senare skulle det visa sig att det var en kompis till P4 Stockholms Lasse Persson. Persson hade tagit med sig ”polisen” (som egentligen jobbar vid livvaktsskyddet på Säpo) för att se matchen privat men satt upp sig både sig själv och kompisen på ackrediteringslistan.
Polisen/livvakten gick därför in som ”ljudtekniker”, och efter att all turbulens lagt sig kom Djurgårdspersonalen fram till Lasse Persson för att tacka:
– Du, det var en jävla handlingskraftig ljudtekniker ni har. Tur att just han jobbade i dag.

…BLUFF:
Att 17-åringen som bröt matchen i Jönköping skulle varit ensam om hela grejen? Tror inte det va. Klart där måste legat organiserad matchfixning bakom. 17-åringen var springpojken som fick agera när det inte gjordes tillräckligt många mål. Om anti-korruptionsmyndigheterna inte utnyttjade tillfället till inhämta underrättelseinformation är det under all kritik.

…DIPLOM:
Fick jag för avklarad beroendebehandling, 14 månader som har gjort mig gott, en dag i taget.

…AVGÅ ALLA:
Är man inte hysteriskt trött på alla käbblande ledarskribenter så säg. Särskilt de alarmistiska domedagsprofeterna på Expressen och G-P. Hur många gånger kan man ropa ”Vargen kommer” med anständigheten i behåll? Och hur går det med systemkollapsen? Jaså, de hade visst missat att Sverige fortfarande är ett av världens rikaste och mest välmående länder.

…LEDARE:
Henrik Signell. Starkt att peta stjärnan, stå upp för laget och sedan ta kritiken när handbollsdrevet jagar i flock med 140 teckens Twitteranalyser.

…EXPERT:
Patrick Ekwall. Fotbolls-, mode- och handbollsexpert. Obegripligt att TV4 släpper ett sådant multigeni. Men grattis till Las Vegas som gör ett kap.

…INTE-EN-TUM:
Har dragit mitt strå till stacken för att motverka främlingsfientlighet och ”vi-mot-dom”-samhället bland annat genom att försöka förklara för opinionsbild…f’låt politiske journalisten Niklas Svensson med flera att som journalist har man en lojalitet till medborgarna, inte till makten. I en global värld som dessutom står i lågor är medborgare inte bara de som bor i ens egna land. För den debattartikeln på SVT Opinion blev jag och min familj mordhotade. Hur sjukt på en skala?

…KRÖNIKA:
Lena Andersson levererade oskrivna tankebanor i ”Om Sverige vore en storstad”. Ovanligt med helt nya tankar.

…EM-ANEKDOT:
Jag bevakade Island och Lasse Lagerbäck under EM i Frankrike. Efter första matchen, 1-1 mot Portugal i Saint Etienne, var jag nere i mixade zonen för att prata med spelare. Givetvis ville jag ha en ett par citat av Cristiano Ronaldo. Till slut kom han med ett par guldblänkande hörlurar över öronen. Jag tänkte att här måste jag höja rösten för att få en reaktion men när jag ropade blev det lite fel. Jag vet ju mycket väl att han heter ”Cristiano”, ändå stod jag plötsligt där och skrek på rak svenska: ”Kristian! Kristian?”.
Ronaldo tittade på mig som om jag precis landat från en annan planet (det var en helt rimlig reaktion) innan han pekade på presschefen som gick strax framför:
– Jag gör som den här mannen säger.
Ronaldo stannade en bit bort, jag fick lubba dit för att få mina citat, och jodå, Ronaldo levererade: ”Island är en liten nation som aldrig kommer vinna något”, menade Ronaldo eftersom de blivit så glada över ett kryss.
Efter EM var det just Island och Portugal vi skulle minnas bäst från mästerskapet: Lagerbäcks hårt löpande och välorganiserade startelva (samma hela turneringen) blev den stora underdog-sagan (tillsammans med Wales), Portugal vann till slut ”the whole shit” efter att just Cristiano Ronaldo tagit över coachingen i finalen mot Frankrike.
Erik Hamréns Sverige? Not so much.

ZLATAN:
Tycker mest det börjar bli ganska tjatigt med den fortsatt intensiva mediebevakningen av honom. Kan inte påminna mig om att jag läst en enda artikel om Zlatan i år, ja möjligen Fröken Frändéns intervju efter guldbollen. Däremot kan man inte gå in på Sportbladet utan att tvingas behöva scrolla förbi 16 olika Z-rubbar. Dag och ut och dag in, vecka efter vecka. Värdera mera, tack.

AVSKED:
Erkan Zengins ”Jag har också slutat i landslaget”. Föredömlig historieskrivning, Erkan.

…FÖRLUST:
Kim Källström. En människa som alltid legat mig varmt om hjärtat då våra vägar korsades tidigt i livet. Glad – men inte förvånad – att Kim har fått ett fint mottagande som tv-expert. Se nu till att flytta hem till Göteborg och allsvenskan också, Kim. Eller blir det Elfsborg igen?

UTVECKLING:
Landslaget har ett stabilt, hederligt, klassiskt, gammalt svenskt mittbackspar igen: Vigge & Granen. Känns tryggt inför framtiden.

SPELARFRU:
Maja Nilsson. Startade blogg i höstas vilket kräver följande tre reflektioner:
1. Maja är en rolig fan.
2. Det var på tiden att vi fick en mer sammanhängande inblick i hennes och Benfica-Lindelöfs liv.
3. Det får Patrik Brenning (han startade sin blogg i sensomras) att framstå som den innovativa och nyskapande trendsättare han emellanåt är.

PATRIK SJÖGREN:
Patrik Brenning.

…OS-ANEKDOT:
Jag hade aldrig bevakat damlandslaget tidigare men kastade rakt in i OS-dramat från kvartsfinalen och framåt. Vilken turnering det blev till slut – wow.
För mig började det alltså i Brasilia, Sverige skulle möta USA och var så långt från favoriter det går att komma. Men det slutade med seger efter en straffläggning där Hedvig Lindahl plockade straffar som vore de fallfrukt, och Hope Solo försökte psyka Lisa Dahlqvist till ingen nytta förstås.
Efteråt, i mixade zonen, frågade jag Hope vad som egentligen hände med hennes handskar?
– Kardeborreremmen gick sönder, sa Solo vilket var en halv lögn eftersom hon slitit sönder den själv.
Men hon flyttade fokus från det fiaskoartade psykningsförsöket till att Sverige var ”a bunch of cowards”, en skock ynkryggar, en samling fegisar (det låter grövre på amerikanska, eller hur?).
Hope Solos attack på Sverige i allmänhet och Pia Sundhage i synnerhet blev en världsnyhet, och det kändes ett tag som att hela Sverige klickade in på mina artiklar vilket ibland (men inte alltid) är en berusande känsla.
Pia Sundhage tog det hela med ro när jag frågade vad hon tyckte om Solos ”bunch of cowards”-snack:
– Det skiter väl jag i. Vi ska till Rio, hon ska åka hem.
Touché.

PIZZA:
Sista pizzan på Huvudsta pizzabutik innan jag flyttade till Washington blev en Råsunda special: Marinerad fläskfilé, oxfilé, bea, tomatsås, dubbel botten och extra ost. Bästa pizzan i stan.

…PK:
Herrförbundskapten Janne Anderssons utspel om att spelare i hans landslag ska lära sig nationalsången blev kritiserat. Men att Janne backade var Astrit Ajdarevics förtjänst tror jag.
När Sveriges OS-landslag höll presskonferens efter förlusten mot Japan frågade jag lagkaptenen Astrit hur han såg på Jannes uppmaning, och hur han själv tänkte kring att han inte sjöng inför Japan-matchen?
Jag ska aldrig glömma det svaret.
Astrit var så arg att han grät, han missuppfattade frågan, och var nog mest förbannad på mig egentligen men det spelade mindre roll: Ilskan mot ett krav att alla spelare ska sjunga en gammal nationalsång träffade förbundskapten Andersson med kraft, och dagen efter backade förbundskaptenen förbehållslöst.
Gott så, och tack Astrit Ajdarevic.

FILMER:
1. Arrival av Denis Villeneuve.
2. The Revenant av Alejandro Inarritu.
3. Nocturnal Animals av Tom Ford.
4. Moonlight av Barry Jenkins.
5. The Big Short av Adam Mckay.
BUBBLARE:
Eye in the Sky av Gavin Wood.

BESVIKELSE:
Batman vs Superman av Zach Snyder. Gick i och för sig att räkna ut med röva och en krita att den skulle vara skräp.

FÖRVÄNTNINGAR:
Dunkirk av Christopher Nolan. Detta episka andra världskrigsepos om Operation Dynamo har premiär juli 2017. Jag räknar inte med att kunna sova normalt innan dess.

SERIER:
1. 22/11 1963 av Stephen King och J.J Abrams.
2. Westworld av Jonathan Nolan och Lisa Joy.
3. Stranger Things av bröderna Matt och Ross Duffel.
4. The Night of av Steven Zaillan och Richard Price.
5. The fall (s03) av Tarsem Singh.
BUBBLARE:
Designated Survivor av David Guggenheim.

…TV:
Jag brukar skriva På Spåret här. Har gjort i tio år snart. Men tyvärr, säsongen 2016/17 bojkottar jag programmet för första gången på tjugo år. Startfältet är för svagt, bara massa journalister. Jag vill ha kändisar av ett helt annat virke, som GW, Carola och Henke Larsson.

MISS:
Modin, så klart!

PROFIL:
Jim Jaber.

KVINNA:
Carina Bergfeldt. Vilket år det blev för oss till slut, baby. Det trodde vi nog inte när jag spontanberömde dina kaninskor i en trappa på ditt gamla jobb i januari. Love you.

…TIPS-FRÅN-COACHEN:
Vägen till en kvinnas hjärta går via hennes skor plus blommor.

MAN:
Ornitologen Staffan Roos.
Motivering finns i min långa intervju med nya förbundskaptenen och musiknörden Peter Gerhardsson.
Jag frågade Peter:
”Kommer du att sköta musiken i omklädningsrummet inför matcherna?
– Nej. Jag provade det tidigt i karriären att låta alla i truppen spela in en låt till ett blandband, ett kasettband, som rullade inför matcherna. En kille, Staffan Roos, pluggade till ornitolog samtidigt. Så efter en bra Led Zeppelin-låt kom där plötsligt en fågel som pep i en och en halv minut. Alltså på vårt matchband. Sedan dess har jag gett upp det där, det får spelarna sköta själva.
– Jag kommer inte ihåg vad det var för en fågel men den var inte tempohöjande, direkt”.

PODD:
Spår av Anton Berg och Martin Johnsson.

SPORTPODD:
Mårten Bergmans långa intervju med Brwa Nouri.

JOURNALIST:
Niklas Orrenius, Dagens Nyheter.

SPORTJOURNALIST:
Per Bohman & Andreas Käck, Sportbladet. Gjorde grovjobbet i vår viktiga Lagardère-granskning.

SPORTBIL:
Ford Mustang Ecoboost. Fatta att jag har köpt den lilla vildhästen snart. En röd.

BOK:
Det svenska hatet av Gellert Tamas.

PLATTA:
”Då som nu för alltid” av Kent.

SINGEL:
”Din tid kommer” av Håkan Hellström.

LÅT:
”Sysselmannen” av Lars Winnerbäck.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TILL SIST:  

FJOLÅRETS PROFETIOR
2016 vinner Malmö FF allsvenskan, Sverige går till kvartsfinal i fotbolls-EM, bloggen går i graven, Barcelona tar hem Champions League, Neymar vinner Ballon D’or och Zlatan håvar in sin elfte guldboll.

ÅRETS PROFETIOR:
2017 vinner IFK Göteborg allsvenskan, Sverige åker ut i gruppspelet i U21-EM, damlandslaget vinner EM, bloggen går i graven, Barcelona tar hem Champions League, Ronaldo vinner Ballon D’or och Victor Nilsson Lindelöf håvar in sin första guldboll.

Bloggen tar nu semester några veckor och avslutar med ett ordspråk om julmat och juldryck som gör att ni inte behöver ha så dåligt samvete: ”Det är inte dagarna mellan jul och nyår som är problemet, det är dagarna mellan nyår och jul”.
God jul, gott nytt och missa för fan inte Ivanhoe.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

PS
Det är lite speciellt detta men efter 16 år och över 7000 artiklar och krönikor lämnar jag Sportbladet för att bli hemmaman i Washington.
2017 är jag tjänstledig.
Tillbaka 2018 kanske.
Skärmavbild 2016-07-29 kl. 16.43.18

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB