Israeliska krigsbrott

Bevisen på israeliska krigsförbrytelser under kriget i Gaza blir allt starkare. FN:s undersökningskommission har ifrågasatt de israeliska metoderna, liksom Amnesty International och flera av världens ledande utredare av brott mot mänskliga rättigheter.
I veckan kom dessutom en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch som beskriver användningen av vit fosfor, ett av de inhumana vapen den israeliska armen anses ha använt i Gaza. I kontakt med lyft brinner fosfor med en temperatur på över 800 grader. Den är mycket svår att släcka och orsakar den fruktansvärda skador.
Rapporten konstaterar att den israeliska armén använt 15,5 centimeters artillerigranater som detoneras i luften och sprider över 100 brinnande fosforklot över en radie på 125 meter.
Granaterna får användas för att skapa rök till skydd för egna trupper. De får däremot inte användas mot tätbefolkade områden, över marknader, skolor eller biståndslager. Ändå har precis det skett, enligt Human Rights Watch.
De internationella rapporterna om krigsbrott kommer samtidigt som Israel skakas av vittnesmål från egna soldater. Det handlar om hur palestinska hem vandaliserats och om hur oskyldiga civila dödats, av misstag eller bara som en säkerhetsåtgärd.
I tidningen Haaretz beskrev en soldat den andan.
”Palestiniernas liv är något mycket, mycket mindre viktigt än våra soldaters liv”.
Så länge den andan fortsätter att råda – inte bara i den israeliska armén utan också i det israeliska samhället – kan landet aldrig bli den ”fredspartner” som den tillträdande premiärministern Netanyahu nu talar om.
IP

Senaste inläggen