Borde kondomförsäljning också förbjudas?

Dagens märkligaste utspel kommer utan tvekan från Mikael Hammarstrand, vice chefsåklagare i Gävle. Han är beredd att åtala barnmorskor som skriver ut p-piller till flickor under 15 år för medhjälp till våldtäkt.

”Den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen”, säger Hammarstrand till Dagens Medicin.

Resonemanget haltar på flera sätt. Två fjortonåringar kan ha sex med varandra. Då är det inget övergrepp. Lagen om våldtäkt mot barn är till för att skydda mot våldtäkt. Inte för att jaga tonåringar som har frivilligt sex med varandra.

P-piller är dessutom inget sexhjälpmedel. P-piller skyddar bara den som har sex mot risken att bli gravid. Att hindra tonårsgravideter är knappast olagligt. Borde Icahandlare som säljer kondomer till fjortisar också åtalas?

Justitieminister Beatrice Ask säger att Hammarstrands tolkning av lagen är helt orimlig. ”Jag vill att vården ska kunna arbeta utifrån sin professionella kompetens. Vi måste vara rädda om de här ungdomarna.”

Konservativa krafter predikar ständigt avhållsamhet. De misslyckas alltid. När människor förnekas rätten till sin kropp och sexualitet blir resultatet stort lidande. Förbud mot preventivmedel ger fler oönskade graviditeter. Abortförbud leder till osäkra, illegala aborter.

Moralister ska inte hindra barnmorskor från att ge unga människor råd, vård och stöd.

Åsa

Senaste inläggen