Som pengar på banken

Den som följde gårdagens VM-match för Tre Kronor kunde knappast undgå att lägga märke till en lite förvånande detalj, reklamen på det lettiska lagets tröjor och hjälmar.

Letterna representerade nämligen inte bara sitt land, de spelade också för Swedbank. Frågan Det är svårt att förstå varför Swedbank skulle behöva exponera sina baltiska affärer ytterligare, i alla fall för svenska kunder och ägare. Just utlåningen i Baltikum pekas ju ut som ett hot, inte bara mot banken utan rent av mot det finansiella systemet.

För den lettiska publiken måste symboliken vara än mer märklig. De svenska bankernas aggressiva utlåning betraktas som en av de viktigaste drivkrafterna bakom landets kris, och störst fodringar av alla har Swedbank.

Världsbanken och det svenska finansdepartementet dikterar i dag villkoren för lettisk politik, och de villkoren heter åtstramning och nerskärningar. Ekonomerna talar om en ”intern devalvering”, kanske därför att en verklig devalvering skulle kosta bland annat Swedbank en massa pengar.

Frågan är hur lettiska låntagare upplever att banken som hotar att ta deras hus också köpt deras ishockeylag.

Och matchen… Efter straffar lyckades Lettland till sist besegra Tre Kronor. Det borde i alla fall vara bra för Swedbank.

Ingvar Persson

Senaste inläggen