Bekymmersamt, Göran Hägglund

I opinionsundersökning efter opinionsundersökning balanserar Kristdemokraterna på riksdagsspärren. Ibland strax under den, ibland strax över. Det bekymrar så klart partiet. Radioekot har ringt 22 av 26 kristdemokratiska distriktsordföranden. Var tredje är orolig över att partiledningen inte kan bedriva partipolitik på grund av regeringssamarbetet.

Per-Olof Hermansson, ordförande för Kristdemokraterna i Västra Götaland Södra, gillar inte att partiet har gett efter i så många av sina hjärtefrågor:

”Vår ideologi har därmed inte fått påverka vår politik tillräckligt utan vi har liksom försvunnit i den allmänna borgerliga smeten i alliansen.”

Den kristdemokratiska partiledningen har provocerat både sina moralkonservativa och miljövänliga kärnväljare. I vintras meddelade Göran Hägglund att Kristdemokraterna överger sitt kärnkraftsmotstånd. Då kunde alliansen enas om att befintliga kärnkraftverk fick ersättas med nya. Reaktorkramarna vann.

Dessförinnan slängde partiledningen ut den djupt moralkonservativa Lennart Sacrédeus från listan till Europarlamentet, eftersom han med Göran Hägglunds ord ”inte är någon lagspelare”.

Problemet är bara att Sacrédeus, som bland annat har varnat för att homoäktenskap leder till acceptans för relationer med barn och djur, har stöd av många kristdemokrater. De tycker likadant och lyfte fram honom i partiets interna provval.

Samtidigt som allt fler kristdemokratiska kärnväljare känner sig hemlösa har partiet förlorat flera interna strider i alliansen. Sedan den 1 maj har Sverige en könsneutral äktenskapslag. Bara kristdemokraterna röstade nej i riksdagen. Göran Hägglund framstod desperat när han några dagar före omröstningen uttalade sig nedlåtande om regnbågsfamiljer i TV 4.

”Avråda och avråda. Det är inte förbjudet”, svarade han på frågan om homosexuella borde avrådas från att skaffa barn. Ett sensationellt uttalande från en svensk socialminister. Hägglund har fortfarande inte bett alla dem som inte lever i heterokärnfamiljer om ursäkt.

Att politikens innehåll inte funkar försöker kristdemokraterna lösa genom att göra om politikens förpackning. Partiet ska köra tv-reklam i TV 4 inför EU-valet, meddelade Hägglund häromveckan. Att annonsera i tv är dyrt. Partiernas pengar går till enkelriktade snuttifierade budskap. Det drabbar deras politiska dialog med människor.

I stället för att lösa sina problem skapar Kristdemokraterna nya. Partiets balansgång på riksdagsspärren kommer att fortsätta.

Åsa

Senaste inläggen