Finansministern och vetenskapen

Det brukade vara Anders Borgs signaturmelodi att avfärda orättvisor och konstigheter i regeringens politik med att det minsann fanns amerikanska forskarrapporter någonstans som visade att vad regeringen gjorde skulle funka.

Finansministern trodde så mycket på vetenskapen att han rentav tillsatte ett finanspolitiskt råd efter valet och gav det uppdrag att göra oberoende granskningar av regeringens politik.

Igår kom en ny sådan rapport från rådet. Ledamöterna (alla utom Lars Tobisson) vill se kraftigare stimulanser för att motverka sysselsättningskrisen och menar att regeringen har en övertro på jobbsökaraktiviteter i lågkonjunkturen (frågan är väl när Borg inte har en övertro på jobbsökaraktiviteter…).Det finanspolitiska rådet menar även att utgiftstaken i statsbudgeten inte ska tillåtas begränsa möjligheterna att stimulera ekonomin (skulle det finanspolitiska rådet få sitta med i Mona Sahlins rödgröna regering?) samt att statsbidragen till kommunerna bör höjas mer än vad regeringen planerar.

Anders Borg har emellertid släppt sin gamla tro på den nationalekonomiska vetenskapen lagom till att han börjar få kritik från den. Han ämnar inte följa rådets rekommendationer.