Pride på liv och död

RFSL:s ordförande Sören Juvas blev misshandlad i Moldavien, när han var där för att fira Pride. Gärningsmännen var troligen civila poliser, eller utskickade av polisen. Läs dagens ledare här.

Hbt-personer hetsas, hotas och jagas på många håll i det forna östblocket. Situationen är alarmerande. Prideparader förbjuds. Gayaktivister som ändå står upp för mänskliga rättigheter möter våldsamt motstånd.

2007 var jag i Lettland för att rapportera från Riga Pride. Paraden hölls i en avstängd park, under stort säkerhetspådrag. Utanför stängslen stod högerextremister och skrek. Så här skrev jag efteråt i Aftonbladet:

”Pridefirandet pågår mellan kl 12 och 14. Då blir vi som varit i parken anvisade att bege oss till en särskild utgång. Där finns bussar som ska forsla oss bort från motdemonstranterna. Vid utgången står högerextremister. Adrenalinet och hatet ligger tungt i luften.

Jag har vaga minnesbilder på grund av chocken, men detta är vad andra har berättat för mig: Högerextremister kastar kraftiga smällare mot pridefirarna. Jag blir omkullsprungen alternativt ramlar omkull av en smäll nära mig. Andra springer över mig. Någon leder mig in i en av bussarna, jag har skrapsår på armar och ben och gråter av chocken. När jag tittar upp ser jag ett tv-team som står lutat över mig. Jag försöker freda mig från kameror samtidigt som jag försöker ta reda på vad som egentligen har hänt.

Jag lämnar Riga med flyget som går till Stockholm kl 18.20. Kvar i Lettland finns flatorna och bögarna som är hotade men som kämpar ändå. Jag är full av beundran inför dem.”

Åsa

Senaste inläggen