Rädda Riga Pride!

På lördag ska den baltiska gayrörelsen genomföra en prideparad i lettiska Riga. Samtidigt paraderar den ryska gayrörelsen i Moskva, där Eurovision Song Contest går av stapeln. De ryska paraden har redan förbjudits av myndigheterna. Nu riskerar även den lettiska paraden att förbjudas.

I fredags gjorde företrädare för Riga City Council (RCC) upp detaljerna kring prideparaden med den lettiska gayrörelsen Mozaika. I går lämnade 34 RCC-medlemmar (av 60) in en skrivelse som kräver att prideparaden förbjuds. De hänvisade till allmän moral och försvar av traditionella familjevärderingar.

I dag har Mozaika träffat RCC:s verkställande direktör Anders Grönbergs och företrädare för polisen. De förstår att det vore olagligt att förbjuda prideparaden på lördag, och har inte för avsikt att stoppa den. Problemet är att 34 av 60 RCC-medlemmar är en majoritet. Paraden kommer alltså att förbjudas ändå.

Mozaika planerar att överklaga förbudet i morgon eller på fredag. Förhoppningen är att domstolen tar upp fallet omedelbart – och att Mozaika vinner i första instans, så att paraden kan genomföras som planerat på lördag. Risken är att domstolen tar upp överklagandet först på måndag. Då kan det bli en parad först i nästa vecka.

”Det är tydligt att detta plötsliga utbrott från RCC är en del av deras valkampanj – vi har kommunala val i Lettland i juni. De bryr sig inte om att deras beslut är olagligt eller att de kommer att förlora fallet i domstol – de behöver bara göra ett uttalande”, skriver Linda Freimane från Mozaika i ett mejl.

Mozaika vill att den lettiska regeringen ska avgöra frågan. Premiärministern Valdis Dombrovskis företräder ett av de mer gayvänliga partier i Lettland. Han och presidenten Valdis Zatlers borde ”reagera mot denna extremt pinsamma situation för Lettland, att både Riga och Moskva skulle förbjuda stolthet på lördag”.

Mozaika ber om hjälp att påpeka för den lettiska regeringen att det vore olagligt och ett brott mot mänskliga rättigheter om prideparaden förbjöds. Visa ditt stöd för Riga Pride och mejla till Lettlands högsta makthavare!

Mejladresser:
Borgmästare Janis Birks (sekretariats@riga.lv)
Premiärminister Valdis Dombrovskis (valdis.dombrovskis@mk.gov.lv)
President Valdis Zatlers (chancery@president.lv)

Åsa

Senaste inläggen