Bekämpa kärnvapenupprustningen

Nordkorea har bekräftat att man genomfört ett underjordiskt atombombstest. Det var för tre år sedan som diktaturen chockade världen genom att provspränga kärnvapen för första gången.

Denna gång var kärnladdningen kraftigare. Enligt ryska försvarsministeriet lär den ha varit på mellan 10 och 20 kiloton. Hiroshima-bomben hade en styrka på 13 kiloton.

Nordkoreas kärnvapentest är synnerligen illavarslande. FN:s säkerhetsråd har beslutat skärpa sanktionerna mot Nordkorea och håller krismöte i kväll.

I Mellanöstern skramlar Israel med vapen och alla vet att landet också är en kärnvapenmakt. Irans kärnenergiprogram kan utvecklas till ett militärt sådant. Spänningen mellan de båda länderna tilltar.

USA försöker med diplomatins och sanktionssystemens hjälp förmå Iran att inte bygga kärnvapen. Israel tycks hellre vilja slå till militärt i ”förebyggande syfte”. Den strategin hotar sätta hela Mellanöstern i brand.

Spänningarna mellan Indien och Pakistan som hör till de nyare kärnvapenstaterna är också ett orosmoln på den globala himlen.

Kampen mot kärnvapen och mot militarisering av världen är i dag viktigare än någonsin.

Helle

Senaste inläggen