Rayman till höger om Reinfeldt

Dagens Korseld blev en hetsig debatt – mer mellan de två utfrågarna Katrine Kielos (Aftonbladet) och Sanna Rayman (Svenska dagbladet) än mellan utfrågarna och gästen Filippa Reinfeldt (m).

Kielos försökte gång på gång få svar på frågan om det var rättvist att rika föräldrars barn kan gå före i kön och få bättre vård än fattigas. Filippa Reinfeldt ville inte kännas vid att hennes och moderaternas sjukvårdspolitik i Stockholm leder till segergation och öppnar upp för privata sjukvårdslösningar.

Hon skyllde i stället allt på socialdemokraterna. Det är deras fel att det blev så långa köer och fungerade så dåligt att det bildades en grogrund för privata lösningar.

Men frågan gällde ju om hon som politiker ska öppna upp för marknadslösningarna eller inte. Hon kan faktiskt styra på vilket sätt man kommer till rätta med bristerna i sjukvården – genom ökade offentliga resurser (funkar inte så bra om man vill sänka skatten) så att fler får del av sjukvården eller genom att låta folk få betala sig före i kön.

Medan Reinfeldt hela tiden i ord betonade att hon inte vill att folk ska välja privata sjukförsäkringar och dylikt och vikten av att alla ska kunna få vård efter behov blir resultatet av hennes politik det motsatta.

Det bekymrar uppenbarligen inte Svenska dagbladets ledarsida. Sanna Rayman var väldigt upprörd över att själva frågan om gräddfiler i vården kom upp.

”Om det råkar finnas några barn som fötts med välbärgade föräldrar som kan tänka sig betala för privat vård trots att de betalat för den offentliga via skattesedeln så gör det inte något fattigt barn någon skada. Tvärtom. När det rika barnet kliver ur landstingets vårdkö blir den de facto kortare”, skriver hon i Svenskans ledarblogg.

Korseld är kul som alltid.

Senaste inläggen