Regeringen vänder ryggen till Volvo

Nyligen skrev vi i ledarbloggen om Volvo Personvagnars VD Stephen Odell som pekade på att politikerna i Beligen är mer intresserade av Volvos framtid än regeringen i Sverige.

Från svenska regeringens sida påstods Odell bara göra ett förhandlingsutspel. Vi kommenterade det i bloggen:

I dagens pressade läge är det politiska engagemanget en av de faktorer som kommer att avgöra fordonsindustrins framtid. Och på den punkten har Sverige en nackdel i konkurrensen. Vi har nämligen en regering som tycks mer intresserad av att till varje pris hålla ryggen fri än att skapa goda förutsättningar för svenska exportföretag.

I dag rapporterar TT om att Volvo Personvagnars vd träffar den flamländske permiärministern Kris Peeters. Förhandlingarna verkar föras i god och konstruktiv anda. Det kan bilarbetarna i Gent-fabriken tacka sin lyckliga stjärna för.

Medan svenska regeringen lagt förhandlingarna med Volvo på is på grund av osäkerheten om den framtida ägaren satsar belgiska politiker på att försöka rädda jobben kvar i Belgien.

”Vi har beslutat att inte lägga förhandlingarna på is. Det är skillnaden mellan den svenska regeringen och oss”, säger Kris Peeters till TT.

Det är synnerligen bekymmersamt för svensk industri.

Helle Klein

 

Senaste inläggen