Andreas Carlgren backar om Östersjön

Jag upphör aldrig att förvånas över rubriksättningen på DN Debatt.

 ”Sverige kräver fosfatförbud i hela EU”, står det ovanför dagens artikel av Andreas Carlgren och Lena Ek. Bonnierägda DN drar samma budskap på löpsedeln.

Ändå är det sakliga innehållet i artikeln ett annat. Kravet på fosfatförbud är två år gammalt. Andreas Carlgren backar nu och medger att Sverige inte lyckas få fram ett lagförslag om förbud mot fosfater till höstens ordförandeskap. Det är inte oväntat, men beklagligt.

”Som tidtabellen ser ut nu kan ett förslag väntas komma först under 2010”, skriver Carlgren och Ek. Därmed försvinner ett av de få konkreta förslagen i regeringens Östersjöinitiativ.

Det positiva med DN:s regeringslojalitet är möjligen att pressen på miljöministern ökar. Med en sådan löpsedel borde trycket öka att få in åtminstone en politisk viljeyttring i december om ett fosfatförbud, även om det inte blir något lagförslag.

Mats

Senaste inläggen