Skärpning, kulturutredningen!

Varning! Kulturutredningen utesluter pengarna till Kultur i arbetslivet, KIA. Det rör sig om 1,2 miljoner kronor.

Den ynka summan pengar har möjliggjort flera framgångsrika läsprojekt inom LO-kollektivet. Kortkurserna ”Läs för mig pappa!” har haft över 2000 deltagare. Pappor introduceras i att läsa för sina barn, och blir själva bokläsare.

KIA-pengarna har bidragit till att grunda 87 arbetsplatsbibliotek. Tre bokombudsutbildningar har genomförts. LO-medlemmar har på ideell basis byggt upp hela 1300 arbetsplatsbibliotek, varav nio är vägkrogsbibliotek med ljudböcker för chaufförer och restaurangpersonal.

Ledarsidans Ingvar Persson har skrivit om Sveriges första vägkrogsbibliotek här.

Behovet av läsfrämjande insatser för LO-medlemmar är stort. LO-förbundens medlemmar läser allra minst. Enligt statistiken är hälften av männen icke-läsare.

”De fackliga läsfrämjandeprojekten avhandlas sällan på tidningarnas kultursidor. Inte desto mindre är det en mycket väsentlig del i arbetet att främja och förbättra läsfärdighet och att förebygga ett socialt utanförskap. Det är dessutom en effektiv och billig insats”, skriver en lång rad fackliga ledare, opinionsbildare och professorer i ett upprop.

Däribland ABF:s Karl-Petter Thorwaldsson, IF Metalls Stefan Löfven och Författarförbundets Mats Söderlund.

Tillgången till kultur är en klassfråga – och en fråga om makt. En kulturutredning som ignorerar 1,2 miljoner kronor till läsfrämjande projekt för LO-medlemmar har inte förstått någonting om kulturens frigörande kraft. Eller bryr sig helt enkelt inte.

Åsa

Senaste inläggen