Sluta spela tennis med moderaterna!

Sven- Otto Littorin sa en väldigt bra sak när han var gäst i Korseld för ett antal veckor sedan. Sanna Rayman frågade honom vad som var det sämsta med de gamla moderaterna och Littorin berättade då om valet 2002. Partiet publicerade under valrörelsen 52 rapporter som alla gick ut på att tala om att sossarna var dumma och det var den ”sossefixeringen” som man sedan försökte göra sig av med när man förändrade partiet.  

Sensmoralen av historien är förstås att ett parti som vill forma verkligheten inte kan vara fixerat vid sin motståndare. Politik är inte en intern tennismatch, utan en kamp om framtiden. Moderaterna borde kanske dra sig detta till minnes när de nu analyserar sin valkampanj…

Hursomhelst tänker jag på detta nu när socialdemokraterna försöker försvara sitt resultat i EU-valet. Igår runt midnatt twittrade Marita Ulvskog samma budskap som hördes från Sahlin med flera under kvällen:

”är nöjd med att vi krossade m-strategin att de skulle bli största parti. Och att sverigedemokraterna inte kom in. Två viktigaste målen!”

Victor Bernhardtz skriver med anledning av detta:

”Som om det är socialdemokraternas, eller Ulvskogs, förtjänst att moderaterna gjorde ett dåligt val, eller att sverigedemokraterna inte gjorde ett succéval. Inför riksdagsvalet kanske det skulle vara på sin plats att ha som de två viktigaste målen att öka antalet mandat för det egna partiet, och för blocket man ingår i som helhet. Men jag vet inte, det är bara en idé sådär.”

Och Bernhardtz har förstås rätt. Fixeringen vid moderaterna är kanske det mest oroväckande hos dagens socialdemokrati. Partiet verkar ha förlorat förmågan att föreställa sig vid den politiska makten: alltså i en position av att självständigt peka ut en riktning för samhället.

Och resultatet i gårdagens val är katastrofalt: dels på en europeisk nivå där socialdemokratin backar i princip överallt, dels inför riksdagsvalet 2010. I Stockholms stad är socialdemokraterna fjärde största parti och i Stockholms län tredje största. Där har ni valförlusten, både 2010 och 2014. 

I morse twittrade Marita Ulvskog:

”har sovmorgon. Fortfarande nöjd med att ha spelat 1-1 under en politisk vår med AMF-pension och diverse annat. Men nästa match kräver 1-0.”

Apropå att politik inte är en tennismatch mot moderaterna….

Senaste inläggen