Stå på dig, Bildt!

Utrikesminister Carl Bildt träffar tillsammans med EU-trojkan Israels utrikesminister Avigdor Lieberman i dag för att diskutera eventuell uppgradering av handelsavtalet mellan Israel och EU.

Förhandlingarna frystes under Gaza-kriget och människorättsorganisationer i Israel och Palestina, politiker i Europa och opinionsbildare, däribland Aftonbladets ledarsida, har krävt att avtalet inte ska uppgraderas så länge den israeliska regeringen varken erkänner en palestinsk stat eller stoppar bosättningarna.

USA:s president Barack Obama har tryckt på den israeliska regeringen.

I går höll Netanyahu tal där han visserligen nämnde att palestinierna ska kunna få en egen stat men sedan satte han upp en mängd förbehåll.

Något som Carl Bildt noterat i sin blogg:

”Han nämnde visserligen begreppet palestinsk stat, men omgärdade det samtidigt med så kraftiga begränsningar att det seriöst går att ifrågasätta om begreppet är relevant.”

Och Bildt fortsätter: ”Och i andra viktiga frågor uttalades en politik som snarare kommer att försvåra möjligheterna till fred.”

Heja Carl Bildt! Måtte EU hålla fast vid att avtalet med Israel är fryst så länge de mänskliga rättigheterna inte värnas och fakta på marken talar allt annat än den rättvisa fredens språk.

Helle Klein

 

Senaste inläggen