Vården måste vara jämlik, även mot pandemin

Det är bra att Dagens Nyheter går igenom landstingens förberedelser för vaccinering mot svininfluensan. Vi skriver om frågan i dagens ledare.

De senaste månaderna har svenska nyhetsmedier varit förvånansvärt dåliga på att granska beredskapen, till skillnad från utländska tidningar som New York Times. 

Jag har till exempel inte sett någon ordentlig analys av hur besparingar och vårdval påverkar smittskyddet. Vaccin och antivirala läkemedel som Tamiflu borde fördelas efter behov. Nu är risken att den som har goda kontakter får bättre skydd än pensionären på landsbygden eller ungdomarna i förorten. Det är viktigt för människors förtroende att svaret på pandemin upplevs som rättvist, som vi skrivit i en tidigare ledare.

För övrigt berättar The Guardian idag att tidtabellen för vaccinering i Storbritannien inte alls är säker. WHO-chefen Margaret Chan konstaterar att alla frågetecken ännu inte är utklarade:

”But having a vaccine available is not the same as having a vaccine that has been proven safe. Clinical trial data will not be available for another two to three months.”

Rädslan för ”larmjournalistik” får inte leda till att medierna glömmer sin granskande uppgift. Att okritiskt köpa myndigheters och ministrars budskap om Sveriges utmärkta beredskap undergräver i längden förtroendet för medierna. 

Mats Engström

Senaste inläggen