Mummel i skägget, littorin

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin blir upprörd över rapporterna om hur bärplockare från Thailand och andra länder utnyttjas i Sverige. Det förklarade han – i nyanlagt skägg – för Lennart Persson i gårdagens Aktuellt.

Sedan övergick Littorin till något han verkligen kan, att skyffla ifrån sig ansvaret.

– Vad gör LO, undrade ministern och såg ännu mer upprörd ut.

I Littorins tolkning av den svenska modellen ska politiker hålla sig borta från priset för ett kilo blåbär. Staten kan, på sin höjd, informera. Och har thailändarna några klagomål får de vända sig till arbetsmiljöverket.

Det låter bestickande. Fackföreningsrörelsen kan i dag inte ens svara på vem som ska teckna avtal för bärplockarna.

Vad Littorin inte talade om i Aktuellt är de specialregler som sedan 2007 gäller för just bärbranschen, och som innebär att inte ens de minimiregler som finns i andra branscher gäller. Medan andra arbetsgivare måste garantera en månadslön på 13 000 kronor, får bäruppköparna bjuda in arbetskraft utan att ge några garantier.

I frågor om arbetskraftsinvandring har regeringen, och miljöpartiet, konsekvent viftat bort alla varningar om risken för att människor skulle utnyttjas och löner dumpas. Nu sker precis det, som ett resultat av regler som kommit till på Littorins initiativ. Och han tvår sina händer och lägga ansvaret på facket.

Littorin borde rodna, bakom det nyanlagda skägget.

Ingvar Persson

Senaste inläggen