I stället för subventioner

De redovisade lönerna i restaurangbranschen ökade under åren 2007 och 2008 med mellan 1 och 1,5 miljarder kronor. Det motsvarar fyra till sex tusen riktiga, vita, jobb. Det betyder dessutom att ärliga företagare får en chans att konkurrera på mer rättvisa villkor.

Förändringen beror inte på något högteknologiskt övervakningssystem. Den är inte effekten av något dyrbart program för skattesubventioner lanserats av Maud Olofsson eller Anders Borg.

Miljarden i redovisade, och beskattade, löner är helt resultatet av det system med personalliggare för restauranger och frisörer som – under Folkpartiets och Kristdemokraternas protester – infördes för snart tre år sedan.

Nu föreslår utredningen att systemet utvidgas till bygg- och tvättbranscherna. Utmärkt. 

Det går att bekämpa skattefusk och svartarbete utan att införa skatterabatter för hushållsnära tjänster.

Ingvar Persson

Senaste inläggen