Samarbeta för att stoppa värderånen
Sverige har de senaste åren sett spektakulära rånkupper. Värdetransportbilar som sprängts i småbitar, värdecentraler som rammats med tunga fordon, brinnande flyktbilar, bombhotade polisstationer och fotanglar för att stoppa förföljare.
Ändå är dagens rån mot säkerhetsföretaget G4S i Västberga något extra. Rånare som flyger in, och försvinner i en stulen helikopter. Polishelikoptrar som tycks ha utsatts för sabotage. Sprängmedel på platsen när polisen kommer.
Morgonens rån framstår mest av allt som en militär operation.
Kontanthanteringen är viktig för samhället. Den måste fungera för att vardagen ska fungera. Därför kommer det att ställas frågor, rimliga frågor.
Vi kommer att fråga om säkerhetsföretagens skydd, om polisens beredskap och om det verkligen ska vara möjligt att slå ut polisens helikoptrar. Somliga kommer att kräva tyngre beväpning och rent av ett närmare samarbete mellan polis och militär.
Ändå är det en annan insikt som sannolikt står kvar när rånet en dag är uppklarat. Arbetet mot den grova organiserade brottsligheten måste föras på många fronter.
Polisen, skattemyndigheterna, försäkringskassan och andra myndigheter samarbetar numer i kampen mot den grupp yrkeskriminella som genomför brott som kuppen i Västberga. Det handlar om att lägga hinder i vägen, innan spektakulära brott som dagens kan genomföras.
Då behövs poliser, men också försäkringskassans handläggare, skatteverkets tjänstemän och kommunens socialsekreterare.
I längden är samarbete den enda vägen om vi ska slippa se allt grövre, och allt mer sofistikerade brott.
Ingvar Persson