Björklund på två stolar

Folkpartiet meddelar nu att partiet bestämt sig för att återförstatliga skolan. I en stort upplagd artikel i Dagens Nyheter, var annars, lägger partiledaren ut texten, sufflerad av partiets kommunalpolitiska företrädare.

Det är en bister bild Folkpartisterna målar upp av situationen i det svenska utbildningsväsendet. Kommunerna skyller på staten, och staten på kommunerna. Dessutom satsar kommunalpolitikerna olika mycket på skolan. ”Ambitionerna varierar”, som Folkpartisterna uttrycker det.

Alltså ett återförstatligande, med statliga regler, statligt ansvar och statliga skolledare. Och naturligtvis med statliga pengar. Kommunalpolitikerna kan även i fortsättningen få visst inflytande över skolbyggnader och skolgårdar.

”Ingen ska få sämre förutsättningar i livet därför att de råkar bo i en kommun som inte prioriterar utbildningsväsendet”, skriver Folkpartisterna.

Det låter kraftfullt.

Frågan är bara, vågar vi lita på att staten kommer att prioritera utbildningsväsendet högre än de kommunala politikerna?

Och kanske framför allt, hur får Folkpartisterna ihop bilden av en skola där skolministern personligen garanterar studieresultaten med dagens allt mer privatiserade skolväsende där valfrihet, snarare än rättvisa, tycks vara ledordet?

Ingvar Persson

Senaste inläggen