Husmark Pehrsson skapar kaos

I fredags försökte socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson återta kontroll över sjukförsäkringsfrågan. I riksdagen lovade hon snabba förändringar av de regler som efter ett halvår tvingar svårt sjuka patienter att söka nytt arbete.

Socialförsäkringsministern vill inte framstå som hjärtlös. Det är lätt att förstå.

Utspelet i fredag lär dock inte hjälpa. Sanningen är att regeringen tappat kontrollen över sjukförsäkringen, och att kaoset fortsätter att fördjupas.

Vid årsskiftet kommer omkring 17 000 personer att kastas ut från försäkringskassan. Regeringen ”rehabiliteringstrappa” innebär att deras dagar tar slut.

Först på onsdag, den 9 december, fattar riksdagen beslut om reglerna om ersättning. Då återstår tre veckor för myndigheter, a-kassor, arbetsgivare och sjuka att hitta lösningar.

I många fall kommer det inte att fungera.

TCO varnade i förra veckan för att de regler som nu införs är fulla av fallgropar där människor kommer att råka illa ut. A-kassorna säger nu att de omöjligt kan klara att räkna ut vilken ersättning de 17 000 sjuka har rätt till efter nyår. De föreslagna reglerna är fulla av oklarheter, och tolkningarna allt annat än klara.

Inget av detta kan vara en nyhet för Husmark Pehrsson. Ända sedan planerna på rehabiliteringskedjan först presenterades har remissinstanser varnat för att enskilda kommer att komma i kläm. Försäkringskassan har gång på gång pekat på att tiden är knapp, och de fackliga organisationerna har varnat för att människor lämnas utan möjlighet att försörja sig.

Till och med Husmark Pehrssons egna tjänstemän har pekat på risken att socialbidragen kommer att öka.

Inget av detta har dock stoppat ministern, som fortsätter att tala om utförsäkringen som en ”möjlighet”.

Utspelet i fredag, där ministern låter borgerliga riksdagsledamöter lägga förslaget för att spara tid, innebär inte att regeringen tar tillbaka kontrollen. Det demonstrerar tvärt om att systemet inte fungerar.

Och medan Husmark Pehrsson lappar på gamla misstag fattar riksdagen, på hennes förslag, beslut om nya.

Som TCO:s ordförande Sture Nordh uttryckte det i förra veckan; Skjut upp beslutet och utred ordentligt.

Ingvar Persson

Senaste inläggen