Kunskap i lagom dos

 dag fick arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin skriften ”Inkluderande arbetsliv” av professorerna Eva Vingård och Svend Erik Mathiassen. De båda sköter om det ”arbetsmarknadspolitiska kunskapsråd” som Littorin lät inrätta förra året.

I skriften skriver olika experter om hur grupper som har svårt på arbetsmarknaden kan lyckas bättre. Nyckelfrågor i kampen mot utanförskapet med andra ord.

Uppenbarligen uppskattade ministern resultatet av ”kunskapsrådets” arbete. Uppdraget förlängdes nämligen till september 2011.

Det är naturligtvis bra med kunskap om arbetsmarknaden, inte minst i en tid när dramatiska förändringar står för dörren. Vi känner fortfarande inte de långsiktiga effekterna av industrikrisen, eller av den slakt på trygghetssystemen som inte minst Littorin själv genomfört.

Alltså behövs experters och forskares åsikter och kunskap. Just därför är det märkvärdigt att Littorin innan han tillsatte sitt personliga råd faktiskt slog sönder den fungerande svenska arbetsmarknadsforskningen när han, som ett av sina första beslut, avskaffade det statliga och oberoende Arbetslivsinstitutet.

Ingvar Persson

Senaste inläggen