Papperslösa kan inte vänta på vård
Det har gått ett och ett halvt år sedan migrationsminister Tobias Billström tycktes acceptera att utreda vård av papperslösa. Sedan dess har regeringspartierna försökt enas om direktiven till en sådan utredning, utan framgång.
Under tiden har Sverige fått ytterligare internationell kritik för behandlingen av papperslösa flyktingar. I juni i år slog till exempel FN:s barnrättskommitté fast att dagens ordning är ett brott mot barnkonventionen.
”Vi håller på att processa direktiven till papperslösas rätt till sjukvård”, sa socialministerns statssekreterare då.
Den processen fortsätter, utan påtagliga resultat.
Nu har landets frivilligorganisationer gjort jobbet åt regeringen. I förra veckan överlämnade 31 organisationer, bland dem Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska Läkarförbundet ett förslag till utredningsuppdrag till socialdepartementet.
Organisationerna, som representerar landet samlade kunskap när det gäller sjukvård och hjälpverksamhet, ställde dessutom sin kompetens till en kommande utrednings förfogande.
Kraven är enkla. Utredningen måste tillsättas omedelbart, den måste handla om vården för alla papperslösa och den måste utgå från mänsklig värdighet.
Det låter inte så orimligt. Ändå är det alltså detta fyra regeringspartier med ett helt regeringskansli till sitt förfogande misslyckats med i 19 månader.
Att 31 frivilligorganisationer lyckas göra jobbet visar att det inte är utredningsdirektiven som skapar problem. Problemet är bristen på politisk vilja.
Ingvar Persson