Arbetsmarknadsutbildning i förfall

Det har aldrig varit enkelt att vara arbetsmarknadsminister. Idag är det sannolikt mer frustrerande än nånsin tidigare.

Arbetslösheten är den högsta på 20 år. ”Lyftet”, Sven Otto Littorins satsning på att skapa praktikplatser och ge arbetslösa möjlighet att hålla kontakten med arbetsmarknaden, har resulterat i några hundratal sysselsatta. Regeringens närmast desperata försök att lotsa in praktikanter på statliga verk och myndigheter går trögt.

Någon arbetsmarknadspolitik att tala om finns inte längre.

Dagens Industri konstaterar i onsdagens nummer att nio av tio platser i det som förr med stolta ord kallades aktiv arbetsmarknadsutbildning har skurits bort. Det har olika förklaringar. En är de ofta misslyckade och ineffektiva satsningarna på 90- och 00-talet som kritiserades hårt från olika håll. Det ledde till en kraftig reducering av platser och utbildningsorgansation inom  dåvarande Ams.

En annan förklaring är den borgerliga alliansens allmänna motstånd mot arbetsmarknadsinsatser och som är en del av den utbudspolitik som skall öka kön av arbetssökande på den reguljära marknaden. 

Allt som allt deltar idag knappt 6 000 personer av drygt 450 000 arbetslösa i arbetsmarknadsutbildning. Något som kritiseras av såväl regeringens eget finanspolitiska råd som Arbetsförmedlingen och LO. Det är i allt en begriplig kritik. Regeringen står handfallen inför de behov av kompetenshöjande och rent av kompetensbevarande åtgärder som nu faktiskt finns.