Fuskdebatten om sjukförsäkringen

Fel och fusk leder till att socialförsäkringarna varje år betalar ut över 16 miljarder för mycket. Det är i alla fall den uppskattning Försäkringskassan gör.

En svindlande summa, även om kassan årligen hanterar nästan 500 miljarder kronor.

Räkna med ännu en debatt om svenska folkets fuskande. Den kommer nämligen alltid när den här sortens siffror presenteras.

Vad vi däremot inte får är en diskussion om de krångliga regler som gör att både försäkringskassans handläggare och de försäkrade själva gör fel. Och det trots att de misstagen kostar betydligt mer än det medvetna fusket.

Vi kommer inte att få en diskussion om att socialförsäkringsministerns vanligaste uttryck det senaste året varit ”undantag”, eller att försäkringskassans chef, Adriana Lender, för bara några veckor sedan varnade för att de senaste reglerna inte går att tolka.

”Tryggheten vilar delvis på att reglerna går att förstå”, skrev Lender. Sedan konstaterade hon att det senaste riksdagsbeslutet inte fyller kravet.

Vi kommer inte heller att se utspel om a-kassornas situation. Där har reglerna blivit så komplicerade att nästan alla ansökningar måste skickas tillbaka. Varken arbetslösa eller arbetsgivare klarar att fylla i blanketterna, och resultatet blir att de försäkrade inte får sina pengar.

En diskussion om krånglet skulle avslöja nedrustningen av trygghetssystemen och politiska missgrepp. Och en sådan debatt vill i alla fall inte regeringen ha. Då är det enklare – och billigare – att prata om folkets brist på moral.

Att sedan verklighetsbeskrivningen är ett fuskverk är en annan sak.

Ingvar Persson

Senaste inläggen